Kaste

Onnea vastasyntyneen vanhempi! Saat kantaa sylissäsi uuden elämän ihmettä. Iloitsemme kanssasi. Näiltä sivuilta löydät tietoa ja tukea lapsen ensimmäisen juhlan järjestämiseen.

Kaste antaa lapselle Jumalan siunauksen koko elämän mittaiselle matkalle. Samalla lapsesta tulee kristillisen kirkon ja kotiseurakunnan jäsen. Kaste liittää lapsen myös vuosisatoja kestäneeseen kristilliseen perinteeseen.

Yleensä lapsi kastetaan sylivauvana noin kahden kuukauden ikäisenä. Lapsi voidaan kastaa, jos ainakin toinen vanhemmista kuuluu kirkkoon. 

Jos lapsesi on saanut hätäkasteen esimerkiksi jo sairaalassa, ota yhteyttä palvelukeskukseen. Hätäkaste varmistetaan ja sitä varten voidaan järjestään oma tilaisuutensa, lasta ei siis kasteta uudestaan.

Kastetta kokoonnutaan juhlimaan yleensä yhdessä lapsen läheisten kanssa. Kastejuhla on perheen oma juhla, jonka voi yhdessä papin kanssa suunnitella omannäköiseksi. Siirry suunnittelemaan ristiäisiä ja katso: Kasteen suunnittelu ja Kastetilaisuus. Katso myös koronapandemian vaikutukset kasteen järjestelyihin.

Varaa aika kasteelle

Jos tiedät jo missä, milloin ja millaiset ristiäiset haluat järjestää ja lapsen nimi ja kummitkin ovat tiedossa, varaa kasteaika!

Palvelukeskuksen varauspalvelut varauspalvelut.espoo@evl.fi, p. 09 8050 2601.

Kaste-esitteen voit ladata sähköisenä alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

 

Kasteen turvalliset järjestelyt korona-aikana

Haluamme olla perheiden apuna turvallisten kastetilaisuuksien järjestämisessä. 

Kastetilaisuuteen on tärkeää varata riittävän suuri tila, jossa paikallaolijoille voidaan taata 1–2 metrin turvavälit.

Suosittelemme, että kasteet järjestetään seurakuntien tiloissa. Seurakuntien kirkoista ja kappeleista löytyy sopivia tiloja niin pieniin kuin suurempiin ristiäisiin. Kaikkien tilojen enimmäishenkilömäärät löytyvät tiloja esitteleviltä verkkosivuilta.

Järjestelyt kotikasteessa

Mikäli perhe haluaa järjestää kasteen kotona, on tarpeen huolehtia seuraavista asioista: 
•    Keskustelkaa hyvissä ajoin etukäteen kastepapin kanssa turvallisuuteen liittyvistä käytännön asioista. 
•    Kaikkien juhlaan osallistuvien tulee olla terveitä. 
•    Kastekoti vastaa käsienpesumahdollisuudesta ja käsidesistä. 
•    Miettikää huolella kastejuhliin osallistuvien määrä. Kastekoti huolehtii, että juhlassa toteutuvat 1–2 metrin turvavälit.  Suosittelemme, että kotikasteisiin osallistuu papin lisäksi enintään 15 henkeä.
•    Sopikaa kastepapin kanssa etukäteen, käytetäänkö maskeja. Papilla on oma maski työn puolesta. Kastekoti huolehtii maskit vieraille.

Koronaviruksen vaikutukset kastetilaisuuksien järjestämiseen

Kirkolliset toimitukset hoidetaan piispojen 16.3., 19.5. ja 6.7.2020 antamien ohjeistusten mukaan.

1.6.2020 alkaen toimituksiin on voinut osallistua yli 50 henkeä, kuitenkin niin, että turvavälit pystytään huomioimaan. Useimmissa kappeleissa kastevieraiden suurin mahdollinen määrä on tämän vuoksi alhaisempi. Myös kastejuhlien järjestäminen seurakuntien tiloissa on mahdollista jälleen. Kaikissa kokoontumisissa huomioidaan tilakohtaiset enimmäishenkilömäärät ja turvavälit.

Kuvassa on vauva kastetilanteessa kummin sylissä, ympärillä hymyilevät vanhemmat, äiti kuivaa vauvan päätä.
Kuva: Antti Rintala.
YouTube-video