Kaste

Onnea vastasyntyneen vanhempi! Saat kantaa sylissäsi uuden elämän ihmettä. Iloitsemme kanssasi. Näiltä sivuilta löydät tietoa ja tukea lapsen ensimmäisen juhlan järjestämiseen.

Kaste antaa lapselle Jumalan siunauksen koko elämän mittaiselle matkalle. Samalla lapsesta tulee kristillisen kirkon ja kotiseurakunnan jäsen. Kaste liittää lapsen myös vuosisatoja kestäneeseen kristilliseen perinteeseen.

Yleensä lapsi kastetaan sylivauvana noin kahden kuukauden ikäisenä. Lapsi voidaan kastaa, jos ainakin toinen vanhemmista kuuluu kirkkoon. 

Jos lapsesi on saanut hätäkasteen esimerkiksi jo sairaalassa, ota yhteyttä palvelukeskukseen. Hätäkaste varmistetaan ja sitä varten voidaan järjestään oma tilaisuutensa, lasta ei siis kasteta uudestaan.

Kastetta kokoonnutaan juhlimaan yleensä yhdessä lapsen läheisten kanssa. Kastejuhla on perheen oma juhla, jonka voi yhdessä papin kanssa suunnitella omannäköiseksi. Siirry suunnittelemaan ristiäisiä ja katso: Kasteen suunnittelu ja Kastetilaisuus. Katso myös koronapandemian vaikutukset kasteen järjestelyihin.

Varaa aika kasteelle

Jos tiedät jo missä, milloin ja millaiset ristiäiset haluat järjestää ja lapsen nimi ja kummitkin ovat tiedossa, varaa kasteaika!

Palvelukeskuksen varauspalvelut varauspalvelut.espoo@evl.fi, p. 09 8050 2601. Ks. aukioloajat: Espoon seurakuntien palvelukeskuksen aukioloajat

Kaste-esitteen voit ladata sähköisenä alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Koronaviruspandemian vaikutukset ristiäisten järjestämiseen

Kastetilaisuuksien järjestämisessä noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisten ohjeita ja suosituksia. (Päivitetty 4.10.2021)

Kasteita ja kastekahveja voidaan järjestää kirkko- ja kappelisaleissa tilan normaalin henkilömäärän mukaisesti ja kaikkia turvallisuusohjeita noudattaen. Käytämme maskeja, pidämme turvavälit, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta ja saavumme paikalle vain terveenä.

Kotikasteet ovat yksityistilaisuuksia. Niiden enimmäishenkilömäärä tulee arvioida käytettävissä olevan tilan mukaan niin, että osallistujien on mahdollista pitää riittävä toisiinsa etäisyys koko tilaisuuden ajan. Tilaisuudessa käytetään maskeja.   

Jo sovittujen toimitusten osalta kastava pappi on yhteydessä muutoksista kasteperheisiin. 

Kaikki korona-ajan rajoituksia koskevat tiedot löytyvät koronaohje-sivulta.

Kotikasteen turvalliset järjestelyt korona-aikana


Kotikasteissa on tarpeen huolehtia seuraavista asioista.

  • Keskustelkaa hyvissä ajoin etukäteen kastepapin kanssa turvallisuuteen liittyvistä käytännön asioista. 
  • Kaikkien juhlaan osallistuvien tulee olla terveitä. 
  • Kastekoti vastaa käsienpesumahdollisuudesta ja käsidesistä. 
  • Miettikää huolella kastejuhliin osallistuvien määrä. Kastekoti huolehtii, että juhlassa on mahdollisuus säilyttää riittävät etäisyydet.
  • Enimmäishenkilömäärä riippuu sen ajan viranomaisten määräyksistä ja ohjeista.
  • Papilla on oma maski työn puolesta. Kastekoti huolehtii maskit vieraille.
Kuvassa on vauva kastetilanteessa kummin sylissä, ympärillä hymyilevät vanhemmat, äiti kuivaa vauvan päätä.
Kuva: Antti Rintala.
YouTube-video