Niksinurkka

Auta Äiti Teresa -työtä kutomalla

Peiton ohjeet:

Kudo villalangasta lappuja 18 x 18 cm.

 • Käytä kaikki pienetkin lankakerät.
 • Langassa on hyvä olla vähintään 50 % villaa.
 • Hyvänä apuna on mallipala pahvista (18 x 18 cm), laput pysyvät näin  samankokoisina.
 • Jos kokoat peiton itse, ei standardeja tarvitse noudattaa!

Peitto kootaan lapuista yhdistäen vuoroin vaaka- vuoroin pystysuunnassa.

Aikuisten peitto
Käytä 9 x 7 lappua eli yhteensä 63 lappua ja kukin lappu kooltaan 18 cm x 18 cm), yhdistä laput ommellen tai virkaten.

Lasten peitto
Käytä 30 lappua (5 x 6 lappua, 90 cm x 108 cm).

Peittolappuja tai valmiita peittoja voi tuoda Espoonlahden kirkolle (Kipparinkatu 8, 02320 Espoo)
tai postittaa suoraan Äiti Teresan avustajille Helsinkiin osoitteella: Rakkauden Lähetyssisaret, Vironkatu 6 A 12, 00170 Helsinki.

Äiti Teresa -piiri kokoontuu joka toinen tiistai Espoonlahden kirkolla klo 18-20 (parilliset viikot). Lisätietoja Teija Moilanen, 040 728 7478.

Äiti Terasa -piiri Tapiolassa, lisätiedot diakoni Katja Karvinen, p. 040 593 7386.

Mikäli sinulla riittää kutomisintoa, niin edestä aukeavista lasten nutuista ja villatakeista on myös kova puute...

Voiko muutama tunti kutomista jopa pelastaa pienen ihmisen elämän? Tahtoisitko käyttää muutaman tunnin ajastasi ja kutoa nutun etiopialaiselle vauvalle? Lisätietoja ja ohjeet Nuttu-infostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Neulo nuttu etiopialaiselle tai afgaanivauvalle!

Mikä olisikaan hauskempi tapa välittää Jumalan rakkautta, kuin neuloa helppo nuttu Etiopian tai Afganistanin vastasyntyneelle? Nutun neulominen soveltuu niin vasta-alkajille kuin edistyneemmillekin, niin tytöille kuin pojillekin. Sairaalojen kautta lahjoitettavat nutut toimivat ”äitiyspakkauksena” kotiin lähdettäessä.

Nutut muuttavat samalla haitallisia kansanuskomuksia ja toimivat kannusteena kotisynnytysten vähentämiseksi. Näin ne vähentävätkin tehokkaasti äiti- ja lapsikuolleisuutta. Etiopialaisen kansainuskomuksen mukaan vauvan syntymään ei tule valmistautua hankkimalla vaatteita etukäteen, ettei vastasyntyneelle tapahtuisi mitään pahaa. Lähetystyöntekijä Pirkko Tuppurainen kertoo, että Addis Abeban yliopistollinen keskussairaalan, ”Mustan Leijonan”, lääkärit ovat innoissaan nutuista. Synnytysosaston lääkäri toivoo nuttujen rohkaisevan äitejä tulemaan synnyttämään sairaalaan. Afganistanissa on kylmää talvisin. Maa on vuoristoseutua ja alueella on mannerilmasto. Ihmiset elävät erittäin köyhissä oloissa, ja nutut ovat arvokas apu maassa, jossa vauvojen ja lasten kuolleisuus on korkea. Tällä hetkellä Etiopian naisista vain 8 % synnyttää sairaalassa, loput kotimajoissaan. Mustan Leijonan sairaalassa syntyy 500 lasta kuukaudessa.

Tapiolan seurakunta tarjoaa sinulle villalangat, joita saa hakea väestötila-aikana Virsusta, Tapiontori 3 BLinkki avautuu uudessa välilehdessä, remontin valmistuttua kirkolta. Voit myös käyttää kotoasi löytyviä villalankoja, jotka sopivat vauvalle.  

Valmiin nutun voit tuoda Tapiolan seurakuntaan vahtimestarille. Liitä mielellään nututtajan nimi mukaan!

Nuttuohje

Malli on yksinkertainen eikä nutunteko vaadi harjaantunutta neulekättä - sopii siis aloittelijallekin!

PITKILLE PUIKOILLE:

Lankaa yhteen nuttuun kuluu noin 100 g.

 • Luodaan 70 silmukkaa.
 • Kudotaan kaksi oikein kaksi nurin yhteensä 22 cm.
 • Sen jälkeen kudotaan aina oikein neulosta 24 silmukalla, kaksi oikein kaksi nurin 22 silmukalla ja aina oikein 24 silmukalla yht. 3 cm
 • Kolmen sentin jälkeen päätetään keskimmäiset 22 silmukkaa ja kudotaan kumpikin olka erikseen aina oikein neuletta, noin kolme senttiä etukappaletta + kolme senttiä takakappaletta.
 • Seuraavalla kerroksella 24 s oikein ja sen jälkeen luodaan 22 uutta silmukkaa keskelle ja taas kudotaan 24 s oikein.
 • Seuraavilla kerroksilla 24 silmukkaa aina oikein, 22 silmukkaa kaksi oikein kaksi nurin ja 24 silmukkaa aina oikein, yhteensä 3 cm.
 • Sitten siirrytään kokonaan takaisin kaksi oikein kaksi nurin neuleeseen, jota tehdään taas 22 cm.
 • Tuloksena on siis pitkä pätkä, jossa nelikulmainen pääaukko keskellä.
 • Viimeksi ommellaan sivusaumat yhteen. Käsille jätetään aukot.

PYÖRÖPUIKOILLE:

Tällä ohjeella nuttu valmistuu vieläkin nopeammin!

Tarvikkeet:

 • vauvalle sopivaa villalankaa
 • pyöröpuikko kooltaan 2,5 mm - 3,5 mm käsialan mukaan
 • 2 silmukkamerkkiä

Vartalo-osa:

Luo 136 silmukkaa joilla neulotaan 2o, 2n –joustinta 21 cm (kappaleen aloitus: 1 o, 2 n, 2 o... silmukkamerkki 68 silmukan jälkeen eli puoleen kerrokseen ... 2n, 1 o ja silmukkamerkki osoittamaan kerroksen vaihtumiskohta.). Tässä vaiheessa työ jaetaan kahtia ja neulotaan etu- ja takakappale erikseen, jatka vielä 1 cm joustimella kummassakin kappaleessa

Etu- ja takakappale:

 • Lisää molemmissa reunoissa 1 silmukka
 • Neulo puikon alusta ja lopusta 24 silmukkaa aina oikein ja keskimmäisillä 22 silmukalla 2 o, 2n –joustinta
 • Neulo näin 3 cm, päättele keskimmäiset 22 silmukkaa ja neulo ainaoikein ”olkapäillä” vielä 3 cm. Jätä silmukat odottamaan.
 • Neulo toinen puoli samoin.
 • Nyt neulotaan olkasaumat yhteen 3-puikon päättelyllä tai muulla tavalla. Päättele langat.

Lisäinfoa nuttuprojektin sivuilla www.nuttu.info

 

Joulupaketin saaneita lapsia. Kuvat: Kansanlähetys/Idäntyön arkisto.

Villasukkakeräys Itä-Euroopan lapsille 

Sukat tulevat osaksi joulupaketteja Moldovan, Ukrainan, Valko-Venäjän ja Baltian alueiden vähäosaisille lapsille. Sukkia voi neuloa kokoja 23- 46, siis aikuisten suuriin kokoihin saakka. Isoja sukkia tarvitsevat kehitys- ja liikuntavammaiset lapset, jotka ovat yksi kohderyhmä.

Halutessaan voi neuloa myös pipoja ja tumppuja tai vaikkapa neulepaitoja. Kiinnitäthän sukat langalla toisiinsa pareittain.

Yhteistyökumppanimme Evankelisluterilainen Kansanlähetys toimittaa sukat Keski-Eurooppaan, jossa valmiit avustuslaatikot kootaan lapsille, kätevästi lähellä kohdemaita. Villatuotteiden lisäksi tilavista joululaatikoista saa mm. koulutarvikkeita, saippuaa, shampoota, hammastahnaa- ja harjan, lelun, hengellisen lastenkirjan ja karkkia.

Neulelankoja sekä nuttuihin että sukkiin, pipoihin yms. saat Tapiolan seurakunnasta vahtimestarilta Virsusta, Tapiontori 3 BLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Voit myös käyttää kotoasi löytyviä villasekoitelankoja. Valmiit sukat ja nutut ja muut neuleet tuodaan seurakuntaan. Toimitamme ne Pohjanmaalle, yhteiseen keräyspisteeseen.

Villasukkakeräys toimii läpi vuoden. 

Voit myös valmiiksi suurpiirteisesti arvioida, minkä EU-koon (esim. 38) sukat olet kutonut. Tämä helpottaa pakkausta.  Novitan Neulekoulun sivuilta löydät kokotaulukoita. Tästä Novitan linkistä löydät koot peruslangalle.Linkki avautuu uudessa välilehdessä