Hyppää sisältöön

SyysMatin Markkinat 18.-19.9.2021

Uusi vuosi, uudet kujeet!

Emme ole vieläkään päässeet koronasta eroon, jonka vuoksi viime vuoden SyysMatin Markkinat olivat totutusta poikkeavat. Emme vielä tiedä koronatilannetta syksyllä, mutta silti lähdemme toiveikkaasti valmistelemaan tulevan syksyn Markkinoita.

Lopullisen päätöksen tulevan syksyn SyysMatin Markkinoiden pitämisestä teemme 16.8.2021. 

Pysy kuulolla!

SyysMatin Markkinat vuodesta 2008

SyysMatin Markkinat ovat Espoon tuomiokirkonmäellä vuosittain syyskuussa pidettävät perinnemarkkinat, joita on vietetty nykymuotoisena vuodesta 2008. Tarjolla on ollut joka vuosi monenlaista tutuksi tullutta ja kiitettyä, kuten ikoninäyttely ja -maalauspaja, keppihevospaja ja -rata, jousiammuntaa, veto- ja halikoirat sekä muut eläimet, ongintaa, kirkon ja urkujen esittely, historialliset hautausmaakierrokset, Nostalgiakaffeteria, Paakarintupa, erilaiset musiikkihetket, enkelikierros…

Kojuissa on ollut myytävänä uniikkeja käsitöitä sekä sadonkorjuutuotteita, ja paikalliset yhdistykset ja järjestöt ovat kertoneet toiminnastaan. Läheinen Espoon VPK (Itäinen jokitie 1) on myös järjestänyt omaa ohjelmaa lapsille ja paloturvallisuusneuvontaa. Markkinoiden alue on ollut varattuna kävelyalueeksi. Toimintapisteisiin on ollut valtaosaltaan esteetön pääsy. Tapahtuma on ollut päihteetön ja savuton, ja sinne on ollut vapaa pääsy. Markkinakojut ovat olleet avoinna kello 10-16 molempina päivinä. Markkina-alueen eri toimintapisteissä on ollut maksutonta ihmeteltävää lapsille ja lapsenmielisille (ks. ohjelma). Espoon VPKn pihassa on lapset myös olleet huomioituina. Ravintola Henricus Omniassa on valmistanut lounasbuffetin. Einestä on ollut myös markkinakojuissa ja järjestäjän kahvipisteissä.

Suosituksemme on ollut julkisten liikennevälineitden käyttö pysäköintipaikkojen vähäisyyden vuoksi. Pysäköinti markkina-alueen ulkopuolella merkityillä paikoilla on tapahtunut liikennemerkkien mukaan. Kirkkopuiston ja Kirkkorannan tien risteyksissä alueen rajoilla on useimmiten ollut liikenteenohjaajat. 

Vuosi toisensa jälkeen SyysMatin Markkinat saa kiittäviä arvioita kävijöiltään:  ”Vaikka ei ole paljon rahaa, sai nauttia ihanasta tunnelmasta, hautausmaan rauhoittavasta läsnäolosta, kirkon taideteosten ihmettelystä, onkimisesta ja Jymy-fanien yhteisestä riemusta. Ensimmäistä kertaa markkinoilla, muttei varmasti viimeistä. Kuka on Matti?”

Ihmisiä matkalla Espoon tuomiokirkkoon SyysMatin markkinoiden aikaan.

Seuraa SyysMatin Markkinoita somessa


facebook ikoniFacebook: SyysMatin MarkkinatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Instagram: SyysMatin MarkkinatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kaksi naista maalaamassa ikonia, molemmilla on iloinen ilme ja toinen nostaa näytille valmista  ikonia

Kuvassa Auroran ikonimaalarit näyttävät miten ikonin maalaaminen tapahtuu.

Tulevien vuosien SyysMatin Markkinoiden ajankohdat

Seuraavat SyysMatin Markkinat pyritään järjestämään la-su 18.-19.9.2021 Espoon tuomiokirkonmäellä perinteisenä markkinavieraita ja kojumyyjiä kokoavana yleisötapahtumana, jos Luoja suo. Seuraavankin vuoden markkina-ajankohta on jo päätetty:

  • 17.-18.9.2022

Laita jo kalenteriin tulevat SyysMatin Markkinat, ettet vahingossakaan unohda tulla mukaan :) 

Espoon tuomiokirkon kellotapuli, taustalla sinistä taivasta. Tapulin luukut ovat auki.

Upeana syyslauantaina 19.9.2020 klo 10 avattiin poikkeukselliset markkinat

SyysMatin Markkinoiden Markkinaisäntä, hallintokappalainen Alarik Corander:

Avajaispuheessaan markkinaisäntä toivotti tervetulleeksi kolmansilletoista uuden ajan SyysMatin Markkinoille. Tänä vuonna markkinat ovat poikkeukselliset. Koronan takia supistetuilla markkinoilla ei ole paikalla kojumyyjiä (eikä kotieläimiä) ja valikoitu toiminta on keskittynyt toimipisteisiin. Turvallisuusohjeiden mukaisesti paikalle tulevien ihmisten määrää on pitänyt rajoittaa. 

SyysMatin Markkinat elvytettiin Espoon 550 juhlavuonna 2008. Tuolloin vanha markkinaperinne oli ollut jo muutama sata vuotta tauolla. Tänä vuonna ajateltiin, että koronasta huolimatta pidettäisiin markkinat niin, ettei perinne katkea, mutta saataisiin kolmannettoista markkinat silti pidettyä. Käytännössä se tarkoitti, että markkinat siirtyivät verkkoon ja someen. Silti tahtoessaan voi Kirkonmäelle tulla myös paikan päälle osallistumaan kirkonesittelyyn tai enkelikierrokseen (lapsille) tai seurakuntatalolle katsomaan ikoninäyttelyä.

Niinpä toivotan sinut tervetulleeksi näin netin välityksellä. Voit seurata reaaliajassa netistä facebookissa SyysMatti-sivuilta, mutta olet tervetullut myös paikan päälle. Toivottavasti nämä markkinat ovat meille pysäyttävä muistutus siitä, että tuo meidän takanamme oleva keskiaikainen kirkko on nähnyt sitä sun tätä. Ihmiset ovat selvinneet, niin kyllä mekin selviämme tästä yhdestä koronasta, eikö totta. 

Pauno Hellsten, kirkkoväärti julisti markkinarauhan:
"Parahin markkinaväki, Espoon kaupungin asukkaat, naiset, herrat, lapset, käsityöläiset ja kauppiaat verkossa. Täten saatettakoon kaikkien tietoon, että SyysMatin Markkinoille julistetaan markkinarauha. Älköön kukaan kovaäänisesti kiroilko tai haastako riitaa kenenkään kanssa. Kaupankäynti verkossa olkoon rehellistä ja kirkonmäelle saapuva väki ystävällisä toisiaan kohtaan. Kaikenlainen nujakointi ja rettelöinti markkina-aikana johtaa perinteen mukaan jalkapuurangaistukseen. Näillä poikkeusajan SyysMatin Markkinoilla muistettakoon erityisesti Pyhää Matteusta, jonka nimelle pyhitetyn kirkon vierellä seisomme. Matteus lähti seuraamaan Herraamme Jeesusta. Hän itse siunatkoon markkinamme. Näillä sanoilla julista markkinarauhan alkaneeksi syyskuun 19. päivänä armon vuonna 2020." 

Perinteen mukaan laulettiin "Jumala ompi linnamme" 1 ja 4 säkeistö. Laulua johti kanttori Leena Talvio, esilaulajan ja trumpetinsoiton säestämänä.

Kolme miestä ja yksi nainen avaamassa SyysMatin Markkinoita hautausmaan aidan päällä

Kuvassa vasemmalta oikealle markkinaisäntä, esilaulaja, kanttori ja kirkkoväärti.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Kirkkokatu 10, PL 201, 02771 Espoo

Jos sinulla on kysymyksiä Markkinoista, lähetä sähköpostia osoitteeseen: syysmatti.espoontuomiokirkkoseurakunta@evl.fi

Mihin SyysMatin Markkinoiden tuotto käytetään?

SyysMatin Markkinoiden myyjien paikkamaksut lahjoitetaan myöhemmin valittavalle avustuskohteelle. Päivitämme tähän myöhemmin tarkan tiedon avustuskohteesta, kun se on varmistunut.

Alta näet, mihin vuoden 2019 tuotot kohdistettiin.

SyysMatin Markkinoiden tuotto vuonna 2019 kohdistettiin seuraaviin kohteisiin

Myyntikojujen vuokrat sekä keppihevospajan, Keskikievarin, soppatykin, Paakarintuvan, makkarakojun, kahvikärryjen sekä ikonimaalauspajan tuotto ohjattiin Suomen Lähetysseuran kautta SAT-7 Academyn työhön syyrialaisten pakolaislasten kouluttamiseen. Arviolta 11 miljoonaa Lähi-idän alueen lasta pystyy osallistumaan koulutukseen täysin tai muuta koulua tukevasti SAT-7 Academyn kanavan kautta lähetetyn kouluohjelman avulla.

Nostalgiakaffeterian tuotolla tuettiin MAF:n (Mission Aviation Fellowship) Polttoainetta auttamiseen - Jerrykannullinen toivoa -kampanjaa, Auroran lähetyspiirin kojun myynnillä tuettiin SANSA:n (Medialähetys Sanansaattajat) Toivoa naisille - radio-ohjelmia Aasiassa ja Suvelan lähetys- ja diakonipiirin kojun myynnillä tuettiin nimikkolähettimme Saara Karttusen työtä Siperiassa SEKL (Suomen ev. lut. Kansanlähetys).

Lähetystyön kojut sijaitsivat kellotapulin läheisyydessä. MAF:n lentosimulaattori oli seurakuntatalon rippikoulusalin aulassa. Lentosimulaattorilla saattoi testata lentotaitojaan!

// ]]>