Hyppää sisältöön

Muistoja SyysMatin Markkinoiden aiemmilta vuosilta

YouTube-video

SyysMatin Markkinoita on pidetty vuodesta 2008 asti. Tässä muistoja viime vuosien markkinoilta. Mukana niin eläimiä, lasten touhuja, myyntikojuja, kirkon ja hautausmaan esittelyä, riparilauluja, soppatykkiä, ikonin maalausta kuin myös jousiammuntaa ja vetokoira-ajelua. Ja vuosi vuodelta muistot karttuvat...

Tule SyysMatin Markkinoille ja hanki omat muistosi!

Kuvat: Riina Kaukonen, Marianne Vanhanen ja Anu Kuru

 


Kollikulmalla on kaneja, kanoja, poneja, koiria, alpakoita...


Kanat ovat vaikka minkä värisiä ja nokkivat tomerasti.


Joskus poni ensin pelottaa, mutta ne ovat ystävällisiä.


Vetokoirat ovat ehdoton pikkuväen suosikkijuttu.


Kestikievarin ovella kysytään kupit kaffetta ja vettä. 


Kirkon ja Espoon historian esittely käynnissä.


Opas tietää hurjasti Kirkon hautausmaan historiasta.


Soppatykissä valmistuu maistuvaa hernerokkaa.


Ikonimaalarit esittelevät ikonimaalaustekniikkaa.


Kaarnalaivojen veistäminen innostaa tänäkin päivänä.


Innokkaille pikkunikkareille on nikkaroinnin alkeita.


Kudottuja raitakissoja. 


Sadonkorjuu on onnistunut.


Taontatuotteita moneen tarpeeseen.


Sepän työskentely on jännittävää katsottavaa.


On paikkoja mihin mennä. Ehtisikö niihin kaikkiin...


Kauniina viikonloppuna on kiva kävellä markkinoilla.

Vuonna 2020 avattiin poikkeukselliset markkinat

 


Kuvassa vasemmalta oikealle markkinaisäntä, esilaulaja, kanttori ja kirkkoväärti.

SyysMatin Markkinoiden Markkinaisäntä, hallintokappalainen Alarik Corander avajaispuheessaan toivotti tervetulleeksi kolmansilletoista uuden ajan SyysMatin Markkinoille. Tänä vuonna markkinat ovat poikkeukselliset. Koronan takia supistetuilla markkinoilla ei ole paikalla kojumyyjiä (eikä kotieläimiä) ja valikoitu toiminta on keskittynyt toimipisteisiin. Turvallisuusohjeiden mukaisesti paikalle tulevien ihmisten määrää on pitänyt rajoittaa. 

SyysMatin Markkinat elvytettiin Espoon 550 juhlavuonna 2008. Tuolloin vanha markkinaperinne oli ollut jo muutama sata vuotta tauolla. Tänä vuonna ajateltiin, että koronasta huolimatta pidettäisiin markkinat niin, ettei perinne katkea, mutta saataisiin kolmannettoista markkinat silti pidettyä. Käytännössä se tarkoitti, että markkinat siirtyivät verkkoon ja someen. Silti tahtoessaan voi Kirkonmäelle tulla myös paikan päälle osallistumaan kirkonesittelyyn tai enkelikierrokseen (lapsille) tai seurakuntatalolle katsomaan ikoninäyttelyä.

Niinpä toivotan sinut tervetulleeksi näin netin välityksellä. Voit seurata reaaliajassa netistä facebookissa SyysMatti-sivuilta, mutta olet tervetullut myös paikan päälle. Toivottavasti nämä markkinat ovat meille pysäyttävä muistutus siitä, että tuo meidän takanamme oleva keskiaikainen kirkko on nähnyt sitä sun tätä. Ihmiset ovat selvinneet, niin kyllä mekin selviämme tästä yhdestä koronasta, eikö totta. 

Pauno Hellsten, kirkkoväärti julisti markkinarauhan:
"Parahin markkinaväki, Espoon kaupungin asukkaat, naiset, herrat, lapset, käsityöläiset ja kauppiaat verkossa. Täten saatettakoon kaikkien tietoon, että SyysMatin Markkinoille julistetaan markkinarauha. Älköön kukaan kovaäänisesti kiroilko tai haastako riitaa kenenkään kanssa. Kaupankäynti verkossa olkoon rehellistä ja kirkonmäelle saapuva väki ystävällisä toisiaan kohtaan. Kaikenlainen nujakointi ja rettelöinti markkina-aikana johtaa perinteen mukaan jalkapuurangaistukseen. Näillä poikkeusajan SyysMatin Markkinoilla muistettakoon erityisesti Pyhää Matteusta, jonka nimelle pyhitetyn kirkon vierellä seisomme. Matteus lähti seuraamaan Herraamme Jeesusta. Hän itse siunatkoon markkinamme. Näillä sanoilla julistan markkinarauhan alkaneeksi syyskuun 19. päivänä armon vuonna 2020." 

Perinteen mukaan laulettiin "Jumala ompi linnamme" 1 ja 4 säkeistö. Laulua johti kanttori Leena Talvio, esilaulajan ja trumpetinsoiton säestämänä.

--------------------------------

Muistoja 2019

Joka vuosi SyysMatin Markkinoilla tavataan ihmisiä ja eläimiä, ostetaan käsitöitä ja satokauden tuotteita, tutustutaan kirkonmäen historiaan, kalastetaan, veistetään kaarnalaivoja, askarrellaan ja paljon muuta. Joka vuosi syntyy uusia muistoja. 


Alpakoiden sympaattiset otsatukat tuulen tuivertamina saavat osakseen ihailua ja iloisia ilmeitä. 

SyysMatin Markkinoiden vuoden 2019 kalansaalis. Kalastajien paljoudesta ja innokkuudesta huolimatta kyseinen saalis jäi tuolloin ainoaksi. (Kuva: Petri Lehtisalo)


Nuo suositut ja ihastuttavat vetokoirat.


Ajankohtaista kaverikoiramuotia vuodelta 2019.


Hauskoja ja värikkäitä huovutustuotteita.


Kanat kotkottavat, kurisevat ja kuopsuttavat vaunussa tomerasti ja välillä katsovat katsojia.


Markinavieraiden varma herkku on lätyt hillon ja kermavaadon kera. Niitä jaksetaan jonottaa.


Somia somisteita.


Eikä makkaroiden grillaus ole tuntematon harrastus ollut markkinoillakaan.

 

// ]]>