Hyppää sisältöön
kuvassa auton moottori

Kommunikaatio - parisuhteen moottori


Aune kokee, että Jarkko ei koskaan puhu. Häntä harmittaa, että Jarkko ei ikinä kerro tunteistaan. Jarkko taas kokee, että hän on ollut tänäänkin töissä Aunen kasvihuoneella ilahduttaakseen puolisoa.

Jokainen oppii jo lapsuudessa tyylin, kuinka ilmaista itseään tai milloin on paras olla ilmaisematta. Oma tapa on niin luontainen, että harva tunnistaa tapaansa ennen kuin kohtaa erilaisen tavan kommunikoida.

Kommunikoinnin olemus on ymmärryksen lisääminen, tiedon välittäminen ja tunteiden jakaminen. Kommunikoimme puheen, hiljaisuuden, eleiden, tunteiden ja tekojen kautta. Ymmärrettävä kokonaisuus vaatii vähän jokaisesta osa-alueesta. Jos ei ole tekoja, sanat eivät riitä. Jos ei ole sanoja, teot eivät puhu yksinään, ja ymmärrys jää vajaaksi.

Parisuhteessa kommunikointi on yleensä ihastusvaiheessa helppoa. Rakastettu on ihana. Ollaan läheisiä ja hiljaisuuskin tuntuu hyvältä. Ajan kuluessa ihminen kasvaa ja muuttuu, aika muuttaa myös suhdetta. Toimiva kommunikaatio auttaa oppimaan koko ajan uutta kumppanista uusissa vaiheissa. On hyvä kysyä itseltään, puhunko niillä sanoilla ja tavalla, että toinen haluaa kuulla minua. Ja kuuntelenko siten, että minulle haluaa puhua.

Tyytymättömyys voi olla hyväkin merkki

Varsin tavallista on, että oletamme puolison ajattelevan samalla tavalla kuin me itse. Oman historian mukaisesti odotamme tietynlaisia asioita tapahtuvaksi.” Kun meille tulee vieraita, asia sovitaan etukäteen, olemme molemmat paikalla ja tarjoamme vieraille ruokaa”. Entä jos toisen historiassa on ollut tapana, että vieraat tulevat ilmoittamatta, talon väki jatkaa hommiaan ja juodaan ehkä kuppi kahvia yhdessä?

Väistämättä edessä on tulkintaa, ellei asiasta keskustella. ”Mitä ihmettä tuo höösää, mulla on hommat kesken, en ehdi istuskelemaan”- ”miten törkeää, oletko vihainen, etkö pidä minun vieraistani”?

Molempien tavat toimia voivat olla oikeita, kumpikaan ei ole väärässä. Kaksi erillistä ihmistä näkee ja kokee asiat omista lähtökohdistaan. Joskus saattaa tuntua, että olemme niin kaukana toisistamme. Onko silloin kyseessä se, että toisen erilaisuus tuntuu uhkalta? Vieraalta? Mikä merkitys sillä on, että olemmekin molemmat erillisiä ja erilaisia?

Odotusten tunnistaminen ja sopiminen kumppanin kanssa vähentää riitaa aiheuttavia tulkintoja. Rakastavassa suhteessa tehdään keskustellen kompromisseja, joissa molemmat ovat hiukan tyytymättömiä. Tyytymättömyys on hyvän kompromissin merkki. 

Kun moottori kuumenee, kannattaa riidellä rakentavasti


- Pohdi, mitä ajattelet riitelystä. Pitääkö sitä välttää, onko se pahasta? Vai onko sillä jotain hyvääkin mahdollista saada?

- Millaisen mallin olet saanut riitelystä? Haluatko jatkaa sillä?

- Puhu itsestäsi käsin: minä ajattelen/tunnen näin.

- Keskity kuuntelemaan toisenkin näkökulmaa.

- Ideana on löytää ymmärrys, ei voittaa tai lytätä toista.

- Pyri olemaan avoin ja rehellinen.

- Unohda syytökset aina ja ei ikinä. 

- Pysy faktoissa, ja tässä ja nyt -tilanteessa. Älä palaa vuosien taakse. Peruuttaen on vaikea ajaa eteenpäin.

- Älä vihjaile tai mökötä.

- Jos riita yltyy, sopikaa tauosta: ”Palataan asiaan puolen tunnin kuluttua.”

- Jos riitanne päätyy aina huutoon, mitä se tarkoittaa? Onko jommallakummalla olo, että toinen on jo kaukana, etääntynyt? Että toinen ei muuten kuule?

- Muistakaa, että riitelyn tavoitteena ei ole se, että kumppanit ajattelevat samoin jatkossa. Tavoitteena on se, että molempien erilaiset ajatukset tulevat kuulluiksi.

- Haluatko olla onnellinen vai oikeassa?

- Sopikaa. Jos lapset ovat kuulleet riidan, sopikaa heidän kuullen.

- Miettikää, mistä kaikesta tässä riidassa oli kyse. Osaammeko muuten ilmaista vihaa, pettymystä, surua?

- Palatkaa yhteen, hellikää yhteyttänne.

Kuvittele kommunikaatiotasi automatkalla, miten toimit?

- Kumpi haluaa ajaa aina autoa? Miten asia sovitaan?

- Mitä tapahtuu, jos ohjaan ajoa kartturin paikalla? Millaiselle puheeni kuulostaa?

- Miten reagoin, jos minut parisuhteen autossa laitetaan takapenkille?
 
- Kumpi meistä noudattaa tarkemmin liikennesääntöjä? Minkälaiset säännöt olette sopineet suhteellenne? Oletteko keskustelleet asiasta?

- Kummalla on taipumusta rattiraivoon? Miten ilmaisette tunteita - onko se molemmille ok?

- Miten vastuu jakaantuu auton kunnossapidosta? Menettekö niin kuin aina ennenkin vai onko mahdollista muuttaa vastuualuetta? Kelpaako toisen hiukan erilainen tapa?

- Kumpi kiinnittää enemmän huomioita; jos autossa kuuluu huolestuttavia ääniä? Tuletko kuulluksi kertoessasi asiasta, huomaako parisi muuttuneen tilanteen, miten otat asian puheeksi?

- Kumpi uskaltaa ajaa bensatankin tyhjemmäksi? Millainen on luottamus suhteessa, riittääkö bensa? Millaisia riskejä otatte suhteessa? Onko sovittuja rajoja?

- Kumpi jarruttelee enemmän? Onko jarrutteluun syy - oletko kysynyt? 

- Kumpi ajaa ylinopeutta? Pysyykö parisi mukana tahdissasi, onko ok olla rauhallisempi päätöksissä ja ajatuksissa?

Harjoittele:

Piirrä talo: pyydä pariasi ohjaamaan millaisen talon piirrät. Keskity kuuntelemaan ohjeita. Tämän jälkeen sama tehtävä uudelleen toisin päin.

Miettikää jälkeenpäin, kuinka kuuntelu onnistui, pystyikö piirtämään ohjeiden mukaan vai ohjautuiko talon muoto oman näkemyksen mukaiseksi.

Millaista oli kuunnella? Miltä tuntui ohjeistus ja kuuntelu? Oliko mukana naurua vai muuttuiko tilanne kireäksi?  Olivatko ohjeet kerrottu siten, että niitä oli kiva kuunnella? Kuunneltiinko ohjeita siten, että oli kiva kertoa?

Testaa erilaisia tapoja kommunikoida:

- kosketa pariasi viikon ajan, hipaise kevyesti ohimennen, katso mitä tapahtuu
- mikä olisi teidän biisinne? Mikä kappale kuvaa teitä/suhdettanne/tämän hetken arkea?
- soitelkaa toisillenne itselle tärkeitä biisejä
- kirjoita rakkauskirje 
- lukekaa kirjaa toisillenne ääneen

Autoradio soimaan – paritehtävä


- Valitkaa molemmat musiikki, joka kuvaa läheisyyttänne tällä hetkellä tai sitä, mitä itse siltä toivot.
- Valitkaa rauhallinen aika ja paikka. Puhelimet kannattaa laittaa äänettömälle.
- Soittakaa musiikki toiselle ja kuunnelkaa yhdessä hiljaa keskittyen. Antakaa musiikin puhua. 
- Kuuntelija jakaa musiikin herättämät ajatuksensa musiikin valinneen kuunnellessa. 
- Sitten musiikin valinnut kertoo, miksi valitsi juuri tämän kappaleen ja mitä haluaa sen avulla kertoa. 
- Sen jälkeen vaihtuu vuoro.

// ]]>