Uutislistaukseen

Ristiäiset helposti kastepäivässä – Kirkko Espoossa tarjoaa valmiin kastejuhlan

Onko ajatus ristiäisistä jäänyt lapsiperhearjen jalkoihin? Ei hätää: Espoon seurakunnissa järjestetään mutkattomia ja maksuttomia Kastepäivä-tapahtumia. Kevään 2024 Kastepäivät pidetään Olarissa ja Tapiolassa.

Pappi valelee vauvan päähän vettä kastemaljasta.

Lapsi on ristiäisten päähenkilö. Kasteessa hänestä tulee seurakunnan jäsen. Kuva: Antti Rintala

Kastepäivä on yleinen kastetapahtuma, jossa seurakunta hoitaa ristiäisjärjestelyt perheen puolesta. Kasteperhe, kummit ja juhlavieraat tulevat valmiiseen pöytään. Papin palvelut, tilat ja kakkukahvit sisältyvät pakettiin. Perheen tarvitsee vain varata aika.

– Seurakuntalaisilta tulleen palautteen perusteella Kastepäivä on todella toimiva konsepti! On kehuttu sitä, miten helppoa se on ja että kaikki on huomioitu, Olarin seurakunnan laitoshuoltaja Katri Valtter kertoo.

Valtter on vuosien varrella ollut tekemässä jo monet Kastepäivän kahvitukset. Olarin kirkossa on hienot ja valoisat tilat. Kakkukahvit ovat tarjolla viereisessä salissa heti kastetilaisuuden jälkeen, eikä juhlavieraiden tarvitse mennä ulkokautta. Juhlan jälkeen kirkonpalveluskunta laittaa tilat siistiksi seuraavaa ristiäisseuruetta varten: tiskaa, siivoaa ja vie roskat. 

Valtter korostaa, että hyvä palvelu on hänen työtään. Hän pitää työtään merkityksellisenä ja iloitsee aina, kun oma työvuoro osuu Kastepäivään:

– Ihanaa, kun saa palvella ja olla ihmisten ilossa mukana!

Kastepäiviä on vuoden mittaan eri puolilla Espoota

Kastepäivään voi tuoda kastettavaksi niin vauvan kuin taaperon tai isomman lapsen. Lapsen huoltajista vähintään toisen tulee kuulua kirkkoon. Vauvan voi kastaa riippumatta siitä, onko hänen nimensä jo ilmoitettu Digi- ja väestötietoviraston (DVV) rekisteriin vai ei. Jos vauva saa nimen kasteen yhteydessä, lapsen tietojen ilmoittaminen hoituu samalla kertaa.

Ennen kastetilaisuutta lapselle valitaan kummi tai kummit. Kastettavalla tulee olla vähintään yksi konfirmoitu, evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluva kummi. Kummeja ja muita juhlavieraita saa toki pyytää mukaan enemmänkin. Tarjoilut on Espoon seurakuntien Kastepäivissä mitoitettu 20 hengelle.

Espoon seurakuntien järjestämät Kastepäivät on tarkoitettu kaikille espoolaisille. Varattavissa on useampia kastehetkiä päivää kohti. Valitse sopivin päivä ja paikka – sillä ei ole väliä asutko järjestävän seurakunnan alueella vai muualla Espoossa.

Kevään ensimmäinen Kastepäivä pidetään Olarin kirkolla palmusunnuntain aattona, lauantaina 23. maaliskuuta, ja sen järjestää Olarin seurakunta. Tapiolan seurakunnan Kastepäivä toukokuussa osuu äitienpäivän aattoon. Tapahtuma on Tapiolan kirkolla lauantaina 11. toukokuuta. Syksyn Kastepäivät ovat mikkelinpäivänä sunnuntaina 29. syyskuuta sekä lauantaina 16. marraskuuta, ja tapahtumapaikat on lueteltu alla.

Kastepäiviin ilmoittaudutaan Espoon seurakuntien palvelukeskuksen kautta, p. 09 8050 2601, varauspalvelut.espoo@evl.fi. 

Kastepäivät Espoossa vuonna 2024

Dopdagar kan bokas också på svenska.

Usein kysyttyä kasteesta

20.2.2024 07.30