Uutislistaukseen

Tuki sateenkaareville ihmisille on käytännön tekoja

Espoon ja Helsingin evankelis-luterilaiset seurakunnat sekä Vantaankosken seurakunta ja Vanda svenska församling osallistuvat yhdessä Helsinki Prideen. Lauantaina 29. kesäkuuta vietettävän Helsinki Pride -kulkueen ja -puistojuhlan lisäksi seurakunnat järjestävät eri puolilla pääkaupunkiseutua sateenkaarevia tilaisuuksia. Pride-viikolla seurakuntien ohjelma alkaa tiistaina 25. kesäkuuta.

Ihmiset heiluttavat käsissään pieniä sateenkaarilippuja. Kuvassa on vain käsiä ja lippuja.

Kuva: Adobe Stock

Tänä vuonna Helsinki Pride on valinnut teemoikseen rauhan ja toivon. Espoon seurakunnat haluavat olla mukana siellä, missä rauhasta ja toivosta puhutaan.
- Pyrimme edistämään rauhaa ja toivoa yhdessä eri toimijoiden kanssa. Joka vuosi Pridella juhlistetaan sitä, että ihmiset ovat samanarvoisia ja yhdenvertaisia. Rauhan ja toivon vahvistaminen kuuluvat niin ikään Espoon seurakuntien perustehtäviin ja tavoitteisiin, Espoon seurakuntayhtymän monikulttuurisuustyön asiantuntija, sateenkaariyhteyshenkilö Matti Peiponen sanoo.

Sateenkaarevasta elämästä kirkossa keskustellaan 27. kesäkuuta klo 18  Jesus loves queers -paneelissa Temppeliaukion kirkossa. Yksi keskustelijoista on diakoni Ani Iivanainen Esbo svenska församlingista.

- On tärkeää puhua siitä, että Jeesus ja Jumala rakastavat meitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä omina itsenämme. Meillä on rakkauden kaksoiskäskyn ja Jeesuksen esimerkin mukaisesti yhtäläinen oikeus uskoon, teologiaan ja seurakuntaelämään kuin kaikilla muillakin. Samaan aikaan on tärkeää nostaa esiin, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ei vielä toteudu kaikkialla kirkon sisällä ja tarvitaan aktiivista työtä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon eteen. Jos meidät suljetaan ulos, suljetaan ulos osa Jumalan luomaa siunattua moninaisuutta. Jumala iloitsee meistä ja Jeesus kulkee kanssamme myös Priden tapahtumissa, Ani Iivanainen toteaa.

Kohti yhdenvertaisuutta

Jokaisessa Espoon kuudessa seurakunnassa ja seurakuntayhtymässä työskentelee sateenkaariyhteyshenkilöitä. Heidän puoleensa voi kääntyä missä tahansa asiassa tai kysymyksessä, joka liittyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ja heidän läheistensä asioihin. Sateenkaarevien ihmisten tukeminen on käytännön tekoja. Espoon seurakunnissa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet.
 
– Espoon seurakuntien kaikissa kirkoissa ja kappeleissa toimitetaan vihkimisiä ja avioliittojen siunaamisia samaa sukupuolta oleville pariskunnille. Seurakunnat järjestävät myös kokoavaa toimintaa, kuten sateenkaarimessuja. Ne ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän läheisilleen suunnattuja jumalanpalveluksia. Lisäksi seurakunnissa on sateenkaareville nuorille suunnattuja tapahtumia ja vertaistukitoimintaa, Matti Peiponen kertoo.

Poimintoja Pride-viikon tilaisuuksista, joissa seurakunnat ovat mukana

Pe 28.6. klo 14–17   
Nuortentila Siipi, Alberganesplanadi 1, 02600 Espoo  

Sateenkaari-Siipi – nuorten iltapäivä   

Nuorten iltapäivä 13–22-vuotiaille sateenkaareville nuorille ja heidän ystävilleen Pride-viikolla. Yhdessäoloa, pelailua, naposteltavaa ja tutustumista uusiin ihmisiin. Iltapäivän päätteeksi on mahdollista lähteä yhdessä Kallion kirkkoon Sateenkaarimessuun. Siirtyminen julkisella liikenteellä omakustanteisesti.  

Tapahtuma toteutetaan yhdessä Kauniaisten suomalaisen seurakunnan nuorisotyön kanssa. 
Lue lisää nuorten iltapäivästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lauantai 29.6. klo 12 alkaen 
Pride-kulkue ja puistojuhla Helsingissä    

Kulkue Senaatintorilta. Puistojuhla iltapäivällä Kaivopuistossa. Osallistumme kulkueeseen ja puistojuhlaan. Puistojuhlassa pääkaupunkiseudun seurakunnilla on yhteinen teltta. Tule teltalle juttelemaan.
Lue lisää Pride-viikon kirkollisesta ohjelmasta Helsingin seurakuntien sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Sunnuntai 30.6. klo 16  
Helsingin Seuratupa, Salomonkatu 17 D, 2. krs., Helsinki  

Sateenkaariseurat Helsinki Pride -viikon päätteeksi  

Perinteiset körttiseurat turvallisemmassa ja syrjimättömässä tilassa. Säestyksettömän Siionin virsien veisuun lomassa muutama lyhyt puhe; mm. Oskari Nivala, Johanna Korhonen, Raisa Jarkkola. Mukana myös Matti Peiponen. Kahvit/teet lopuksi.  

Pääkaupunkiseudun evankelis-luterilaisten seurakuntien ohjelma Helsinki Pride -viikolla 24.-30.6.2024 

Tutustu myös: Sateenkaaritoiminta Espoon seurakunnissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

11.6.2024 13.52