Uutislistaukseen

Sahlsténin maalaus selvisikin Perkkaan tulipalosta – Muistoja kappelista kerätään

Vastoin aiempia tietoja Anna Sahlsténin Hyvä paimen -maalaus saatiin pelastettua kiirastorstaina 14.4. palaneesta Perkkaan kappelista. Kappelin raunioilla on pääsiäispyhinä käyty hyviä keskusteluja ja muisteltu kappelin vaiheita. Leppävaaran seurakunta kerää Perkkaan kappeliin liittyviä muistoja. 

Hieman yläosasta nokeentunut taulu, jossa Jeesus siunaa lapsia.

Hyvä Paimen -taulu selvisi ainakin ulkoisesti vähin vaurioin tulipalosta. Kuva Elina Meijula-Laaksonen

Hyvä paimen selvisi

Palon alkuvaiheessa torstaiaamuna kappelista saatiin noudettua kastemalja, ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiilejä. Ville Vallgrenin krusifiksin ja Anna Sahlsténin maalauksen luultiin molempien tuhoutuneen. Myöhemmin iltapäivällä, kun palo oli saatu jo osin hallintaan, paikalla ollut henkilökunta huomasi taulun edessä olevan suojalasin välähtävän kappelin aulassa. Palomestarin kanssa tutkittiin asiaa, ja taulu näytti nokijälkiä lukuun ottamatta olevan vahingoittumaton. Taulu odottaa nyt seurakuntayhtymän varastossa tarkempia tutkimuksia. 
 
Sahlsténin Hyvä paimen -taulu oli pitkään kappelisalin takaosassa, urkuparven alla. Vuoden 2014 remontissa maalaus siirrettiin kappelin eteisaulaan. Anna Sahlstén (1859-1931) oli taidemaalari ja piirustuksenopettaja. Leppävaaran taiteilijayhteisö osallistui Perkaan kappelin rakennustalkoisiin mm. lahjoittamalla taideteoksia. 
 
Myös kappelin kirkonkello saatiin pelastettua. 

Runsaasti kävijöitä palopaikalla

Perkkaan kappelin pihamaalla vietettiin palopäivän iltana kiirastorstain messua. Kirkkoherrat Kalervo Salo ja Kira Ertman muistuttivat puheenvuoroissaan, että savuavista raunioista huolimatta on hyvä muistaa kaikkea hyvää ja kaunista, mitä yhteisvoimin rakennetussa kappelissa on koettu. Paikalla oli noin 200 henkeä ja moni paikalle tullut kertoi tilaisuuden olleen tärkeä.
 
Leppävaaran seurakunta varautui siihen, että kappelin raunioita halutaan käydä katsomassa ja paikalla oli seurakunnan työntekijöitä läpi pääsiäispyhien. Leppävaaran seurakunnan vs. kirkkoherra Kaisa Yletyinen kertoo, että ihmisiä kävi kappelilla tasaisena virtana. Yletyinen oli itse päivystämässä torstaina ja perjantaina, ja kävi paikalla myös lauantaina ja maanantaina.

- On tärkeää saada surra yhdessä. Yhdessä raunioiden ääressä todettiin myös, että vaikka ihana kappeli menetettiin, ihmisten välinen yhteys ei katoa, Yletyinen sanoo.
 
- Ihmiset jakoivat monenlaisia muistoja. Perkkaa on ollut etenkin perhejuhlien paikka, on vietetty omien lasten, lastenlasten ja kummilasten ristiäiset ja saatettu läheisiä viimeiselle matkalle. Moni oli myös asunut pihapiirissä. Myös kellotornissa on ollut asunto aikanaan. Ja ainakin yksi ensisuudelmakin oli kappelilla koettu, Kaisa Yletyinen kertoo. 
 
Muistojen jakaminen on ollut ihmisille tärkeää. Leppävaaran seurakunta kerää Perkkaan kappeliin liittyviä muistoja edelleen. Niitä voi lähettää verkkolomakkeen kautta. Myös Leppävaara-seuran Kansalaismuistipiirissä keskiviikkona 20.4. aiheena on Perkkaan kappeli. Tilaisuus on avoin ja maksuton.
 
Espoon toiseksi vanhin kirkkorakennus Perkkaan kappeli tuhoutui tulipalossa kiirastorstaina 14. huhtikuuta. Kappeli on valmistui vuonna 1929 ja se rakennettiin aikanaan talkoovoimin. Kappelin hirret olivat peräisin entisestä hotellista Helsingissä. Poliisi tutkii paloa tuhotyönä.
 
Muistoja Perkkaan kappelista voi lähettää alla olevalla lomakkeella:
Muistoja Perkkaan kappelista
 
Leppävaaraseuran kansalaismuistipiiri – aiheena Perkkaan kappeli
ke 20.4. klo 18 Ruusutorpan koululla, Leppävaarankatu 24-26, Espoo
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lisätietoja Leppävaaraseuran sivuilta 
 
Poliisi pyytää havaintoja tapahtuneesta
Havainnot kappelin läheisyydestä tai muut tiedot aiheesta pyydetään ilmoittamaan poliisille sähköpostilla vihjeet.espoo@poliisi.fi tai puhelimitse 0295 413 031 (vastaaja).

Tue Apr 19 17:39:40 EEST 2022