Uutislistaukseen

ETES_kastepuu_2_24042022_maaritmalinen_500x700-0.jpg Kastepuu lepää vanhan alttarin porrasaskelmalla. Lasimaalaus luo itäpäätyyn kauniita sävyjä. Kuva: Maarit Malinen

Kastepuu otettu käyttöön Espoon tuomiokirkossa

25.4.2022 20.23

Espoon tuomiokirkossa on otettu käyttöön kastepuu sunnuntaina 24.4.2022 kaksikielisen juhlamessun yhteydessä. Ensimmäiset, edeltävän viikon aikana Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ja Esbo svenska församlingissa kastettujen nimet kiinnitettiin messun aikana uuteen kastepuuhun.

Yhteinen kirkko, yhteinen kastepuu

Espoon tuomiokirkko on kahden seurakunnan kotikirkko, siksi seurakunnat halusivat yhteiseen kotikirkkoon yhteisen kastepuun. Kastepuun hankintaan perustettiin valintaryhmä, johon kuului kummastakin seurakunnasta luottamushenkilöitä sekä kirkkoherrat Kira Ertman (Esbo svenska församling) ja Antti Kujanpää (Espoon tuomiokirkkoseurakunta, eläk. 2021).

Kastepuun suunnittelu oli Espoon tuomiokirkkoseurakunnan, Esbo församlingin ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun yhteistyöprojekti, osana muotoilukurssin opiskelijoiden kandidaattiopintoja. Aalto-yliopiston opettajat Simo Puintila ja Tatu Vuorio olivat projektin ohjaajia. Ehdotuksia arvioi seurakuntien yhteinen valintaryhmä, joka ehdotusten joukosta valitsi ”Pyhä3”- nimisen työn.  

Suunnittelun lähtökohtia

Toteutetun työn on suunnitellut muotoilun opiskelija Vala Boucht. Hän kertoo suunnittelusta seuraavaa: ”Pyhä 3 on uniikki kastepuu, joka on suunniteltu Espoon tuomiokirkkoon kunnioittaen kirkon vanhaa muotokieltä. Kastepuun muoto on inspiroitunut vanhan alttarin takana olevasta ikkunan muodosta ja asettelusta sekä kirkon epäsymmetrisistä yksityiskohdista. Yhdessä nämä luovat harmonisen tasapainon. Kastepuun kaaret symbolisoivat pyhää kolminaisuutta, jonka alla kastettujen nimet ovat suojeltuina yhdessä uskon perheessä.” 

Kastepuun materiaalit ovat metalli, silkkinauha, paperikartonki ja metalliliitin. Kastettujen etunimet kirjoitetaan paperikartongille. Silkkinauhan ja metalliliittimen avulla nimilappu kiinnitetään metalliseen kehikkoon. Kastepuu on sijoitettu Espoon tuomiokirkon itäpäätyyn, lasimaalausikkunan ja vanhan alttarin eteen lähelle kastemaljaa. Kumpikin seurakunta kiinnittää sunnuntaisin oman messunsa yhteydessä seurakunnassaan viikon aikana kastettujen nimet uuteen yhteiseen kastepuuhun.

Kastepuuhun voi tutustua lähemmin kirkon aukioloaikoina, paitsi tilaisuuksien aikana. Kirkko on avoinna syyskuusta toukokuuhun ti-pe klo 10–17 ja la-su klo 10–18 sekä kesä-heinä-elokuussa joka päivä klo 10-18. Lisätietoa Espoon tuomiokirkosta tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä