Uutislistaukseen

Velskolan kartanorakennus peruskorjataan – valmista kesäksi 2024

Espoon seurakuntien Velskolan kurssikeskuksen vanhan kartanorakennuksen peruskorjaus etenee. Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi hankesuunnitelman kokouksessaan 25. toukokuuta. Peruskorjauksen arvioidaan valmistuvan keväällä 2024. 

Vaalea rapattu rakennus koivujen keskellä.

Velskolan kartano odottaa peruskorjausta. Kuva Tommi Heinonen

Kartanon majoitus- ja opetustilat ovat tärkeitä etenkin rippikoululeirien järjestämisessä, mutta tila palvelee hyvin myös muuta leiritoimintaa. Kartano on ollut suosittu myös hiljaisuuden retriittien pitopaikkana. 
 
Peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka ja tehdään tarvittavia korjauksia niin ulkosivuun kuin sisätiloihin. Rakennuksen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi julkisivu ja keskeiset sisätilat korjataan niin, että niiden ulkoasu ei muutu.
 
Rakennuksen ikkunat korjataan ja saniteettitilat uusitaan. Kartano on ollut pois käytöstä havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi vuodesta 2017. Sisäilman laadun varmistaminen on remontin keskeisiä tavoitteita. Myös kartanon lämmitysjärjestelmä tullaan seurakuntayhtymän ympäristöpolitiikan mukaisesti vaihtamaan maalämpöön.
 
1930-luvulla rakennettu Velskolan kartano sijaitsee Nuuksion kupeessa Pohjois-Espoossa. Kartano on ollut Espoon seurakuntayhtymän omistuksesta vuodesta 1981. Leiritoiminta aloitettiin kartanorakennuksessa ja vuonna 1984 valmistuivat ns. Väentuvan tilat vanhaan navettarakennukseen. 
 
Velskolan kurssikeskuksen lisäksi seurakuntayhtymän käytössä on Hvittorpin kurssikeskus Kirkkonummella. Hilan leirikeskuksen toiminta päättyi viime syksynä, mikä lisää majoitustilan tarvetta jäljelle jääneisiin leirikeskuksiin. 

25.5.2022 20.22