Uutislistaukseen

Esbo svenska avaa tilansa sateenkaariparien vihkimiselle – Espoonlahdessa pitäydytään nykyisessä käytännössä

Useissa Espoon seurakunnissa on touko-kesäkuussa keskusteltu kirkkotilojen avaamisesta samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin. Esbo svenska församlingin ja Espoonlahden seurakunnan seurakuntaneuvostot käsittelivät asiaa 7.6.2022 kokouksissa.

Esbo svenskan oma Olars kyrka on valkoseinäinen, valoisa kirkkotila, jossa katto on korkealla.

Olars kyrka on Esbo svenska församlingin oma kirkkotila Olarin kirkon siipirakennuksessa. Kuva Jukka Granström

Esbo svenska församlingissa tilojen käyttöä sateenkaariparien vihkimisiin käsiteltiin kirkkoherran esityksestä. Espoonlahdessa asia tuli käsittelyyn seurakuntalaisten aloitteen pohjalta.  

Esbo svenska församlingin seurakuntaneuvosto päätti äänin 12–3, että seurakunnan kirkkotilat ovat jatkossa käytettävissä samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen. Päätöksestä jätettiin kaksi eriävää mielipidettä. 

- Keskustelu oli kunnioittavaa ja monipuolista. Seurakuntaneuvostossa haluttiin käsitellä asia perinpohjaisesti ja yrittää ymmärtää kokonaisuutta, mihin se liittyy, kirkkoherra Kira Ertman sanoo.

Ertmanin mukaan myös pappia voi kysyä seurakunnasta. Koska kirkolliskokous ei ole vielä tehnyt päätöstä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä, vihkipapiksi ovat käytettävissä he, jotka niin haluavat, myös Ertman itse.

Espoonlahden seurakuntaneuvosto äänesti yhdeksän luottamushenkilön tekemästä aloitteesta, jonka mukaan seurakunnan tilat olisivat käytössä myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen. Aloite raukesi äänin 7–7, kaksi tyhjää. Tasatuloksessa puheenjohtajan, kirkkoherra Jouni Turtiaisen, ääni ratkaisi. Päätöksestä jätettiin neljä eriävää mielipidettä.

Turtiaisen mukaan asia liittyy vahvasti kirkon avioliittokäsitykseen.

- Asiassa voidaan perustellusti päätyä erilaisiin johtopäätöksiin ja helppoa, kaikkia tyydyttävää ratkaisua ei ole tarjolla. Näen, että tässä tilanteessa seurakunnissa on toimittava kirkolliskokouksen päätösten mukaisesti, Jouni Turtiainen sanoo. 

Aiemmista päätöksistä oikaisuvaatimuksia - Asia tulossa keskusteluun myös Leppävaarassa

Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Tapiolan seurakunta päättivät tilojen avaamisesta jo toukokuussa. Päätös ei ole tyydyttänyt kaikkia ja molemmista päätöksistä on tehty oikaisuvaatimukset. Tuomiokirkkoseurakunnassa seurakuntaneuvosto hylkäsi eilen oikaisuvaatimuksen äänin 10–7. Tapiolaan jätetyt kaksi oikaisuvaatimusta käsitellään syyskuun kokouksessa. 

Seurakuntaneuvostojen eiliset päätökset tulevat voimaan heinäkuun alkupäivinä.

Leppävaaran seurakuntaneuvosto keskustelee tilojen avaamisesta 14. kesäkuuta. 
 

8.6.2022 12.54