Uutislistaukseen

Ihmeellinen yö -lastenkonsertit ovat kiertäneet Espoon seurakunnissa jo kymmenen vuoden ajan

Ihmeellinen yö johdattaa lapset ja perheet jo kymmenettä kertaa joulun ihmeen äärelle. Konsertti on suunniteltu niin, että pienimmätkin kuuntelijat jaksavat. Tarinassa pikku lammas ja joulukertomuksen hahmot tapaavat Betlehemin tallissa. Matkaa siivittävät laulut ja leikit, joihin lapsiyleisö pääsee osallistumaan.  Kuulijoita on ollut vuosittain noin kaksi- ja puolituhatta, paitsi kahtena edellisenä koronavuonna, jolloin esityksiä ei ollut.

ihmeellinen-yo-2016-kuv-Anu-Kuru-1.jpg

Ihmeellinen yö -lastenkonsertti Espoon tuomiokirkkossa vuonna 2016. Kuva: Anu Kuru.

Lähes kaikki kuvaelman laulut ovat Kirkkomuskari-kirjoista, joiden toimituskuntaan osa esiintyjistä on kuulunut. Monet sävellyksistä ja sanoituksista on Kristiina Larjavan käsialaa. Esiintyjäkaartissa on Espoon seurakuntien muskariopettajia sekä muusikoita Make Perttilän johdolla.  

Mistä Ihmeellinen yö -konsertit saivat alkunsa, Tapiolan seurakunnan perhetyöntekijä Kristiina Larjava? 

– Ennen näitä joulukonsertteja tein hetken muskariopettajan sijaisuuksia ja niiden kautta tutustuin Espoon seurakuntien taitaviin muskariopettajiin, kertoo Kristiina. 

– Eräässä tapaamisessa totesimme, että olisipa mukava toteuttaa yhdessä jokin musiikkiesitys lapsille. Parin pienemmän kokeilun jälkeen mielenkiintomme kohdistui jouluun. Seurakunnissa on paljon upeita musiikkitapahtumia aikuisille, mutta kaikkein pienimmille, alle kouluikäisille, vähemmän. Tähän tarpeeseen halusimme vastata. Suurena apuna on ollut muusikko Make Perttilä, joka on alusta asti uskonut tekemiseemme ja ollut uskollisesti mukana verkostoineen. 

Miten luonnehtisit lastenkonserttisarjaa? Onko tämä ollut dramatisoitu konsertti lapsiperheille vai mitä? 

– Käsikirjoitusvaiheessa halusimme löytää idean sisällöstä, jota ei tarvitsisi vuosien varrella muuttaa. Se löytyi tietysti jouluevankeliumista. Kertomuksen hahmojen ja musiikin kautta lapset ovat saaneet kuulla ja nähdä, laulaa ja liikkua sekä kokea erilaisia tunteita: iloa, jännitystä, hämmästystä, liikutusta, haltioitumista ja riemua. Koska lapset voivat olla suurelta osin esityksessä mukana, parhaiten konserttia kuvannee "lapsille ja perheille suunnattu musiikkikuvaelma". Siellä, missä lapset viihtyvät, aikuisetkin viihtyvät.  

Mitä tämän jälkeen, jatkatteko vielä konserttisarjaa ensi jouluna vai onko edessä jotain muuta? 

– Kaikella on aikansa, niin myös Ihmeellisellä yöllä. Kymmenen vuotta on hyvä saavutus, ja voi vain olla kiitollinen, että olemme saaneet tähän taloudellisia resursseja ja upeita muusikoita niin henkilöstön kuin ammattilaistenkin joukosta. Toteuttajia on ollut estradilla kymmenen henkeä, lisäksi vielä valoista ja äänentoistosta vastaavat.  

– Uskon, että kiertueen jälkeen huokaisemme kiitoksen Taivaan Isälle siunatuista vuosista, ja jäämme kuulostelemaan, mihin tulevaisuus itse kutakin kutsuu. 

Millaista on ollut olla muusikkona mukana tässä produktiossa, muusikko Make Perttilä?

– Ihmeellisessä yössä on mahtavaa saada olla mukana. On hienoa nähdä lasten innostus ja perheiden positiivisesti yllättyneet reaktiot. Espoon seurakuntien muskariopettajat ovat jo vuosia tehneet upeaa työtä ja tavoittaneet työllään satoja, ellei tuhansia lapsia ja perheitä. Ihmeellinen yö on minulle tärkeä osa jouluun valmistautumista ja tietenkin jo joulun viettämistäkin.  

Eroaako lapsiyleisölle soittaminen aikuisista?

– Lapset ovat rehellistä yleisöä. Jos meno ei miellytä, sen varmasti huomaa, mutta sama toisin päin: jos musiikki ja esitys miellyttää, lapset ovat täysillä mukana. Se on hyvin palkitsevaa yhteistä riemua. Koen Ihmeellisen yön erityisen tärkeäksi juuri siksi, että siinä kohdataan sellainen yleisö, jota kirkossa paljon esiintyvänä aika harvoin kohtaa. Lapsissa ja nuorissa perheissä kuitenkin on myös kirkon tulevaisuus.  

Mikä sinulle muusikkona tekee joulumielen?

– Vuosien ajan jouluihini on kuulunut Ihmeellisen yön lisäksi Petri Laaksosen joulukonsertit sekä esimerkiksi Jakarandan joulukonsertit. Minulle nämä musiikilliset kohtaamiset ovat hyvin tärkeä osa joulua ja siihen valmistautumista. Joulun pyhinä tietenkin perhe ja läheiset ovat kaikkein tärkeimpiä joulumielen tuojia. On upeaa, että vuodessa on ainakin yksi ajankohta, jolloin kaikki hiljenee. Siinä hiljaisuudessa ainakin itse kohtaan pyhän. 

Konsertit kiertävät Espoon seurakunnissa 12.–16.12. Espoonlahden, Leppävaaran ja Tapiolan kirkossa sekä Espoon tuomiokirkossa. Pituutta konserteilla on reilut puoli tuntia ja niihin on vapaa pääsy.  

 

Katso tarkat tiedot konserteista klikkaamalla tästä

2022-12-09 11:53:00.0