Uutislistaukseen

Perinteinen kynttilä haudalle on luonnonystävän valinta

Jouluna pimeän keskellä kynttilämerenä loistava hautausmaa koskettaa monia ihmisiä. Pyhien päätyttyä näkyviin tulee kauneuden vähemmän hohdokas puoli.

kynttilalyhty lukkari AdobeStock.jpg

Kuva: Adobe Stock

Ympäristön näkökulmasta paras ja ekologisin vaihtoehto hautakynttiläksi on perinteinen kynttilä, joka laitetaan palamaan metallista ja lasista valmistetun tukevan muistolyhdyn sisään. Loppuun asti poltetusta kynttilästä ei jää jätettä.
 

- Lyhdyn rikkoutuessa sen lasiset osat lajitellaan sekajätteeseen ja metallinen runko metallijätteeseen, hautaustoimen työnjohtaja Asko Leinonen neuvoo.

Muovikuoristen öljykynttilöiden metallinen hattu laitetaan metallien keräykseen, loppuosa kynttilästä tipautetaan sekajätteeseen. Valitettavan usein haudoilla vierailevat eivät malta lajitella kynttiläjätettä oikein.

- Lasi tai muovi eivät kuulu metallinkeräykseen. Jos lajitteluastiassa on runsaasti sinne kuulumatonta jätettä, niin sitä ei voi kierrättää, ja koko erä on pakko kipata sekajätteeseen, Asko Leinonen sanoo.


Led-valot ovat vaarallista jätettä
 

Monet suosivat haudoilla pitkäkestoisia led-kynttilöitä. Vaikka led-valot ovatkin kauniita, niin ne ovat ympäristölle haitallisia niiden sisältämien metallien vuoksi. Ledien valmistamisessa käytetään esimerkiksi raskasmetalleihin luokiteltavaa galliumia ja kevytmetalli alumiinia.

- Ledien keräämiselle ei ole hautausmailla omia lajitteluastioita. Hyytyneet led-valot tulee siis itse toimittaa kierrätykseen eikä niitä saa laittaa kotonakaan sekajätteeseen, Asko Leinonen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla kaikenlaisia led-valoja otetaan maksutta vastaan vaarallisen jätteen sekä sähkölaiteromun eli (SER) vastaanottopaikoissa. Sortti-asemilla ledit lajitellaan vaaralliseen jätteeseen turvallisuussyistä. Täsmälliset ohjeet jätteiden lajitteluun ja Sortti-asemien sijaintitiedot löydät Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
 

Varaa hetki aikaa lajitteluun
 

Kynttiläjätteen tiheästi täplittämä hautausmaa on joulun jälkeen niin ikään tuttu näky hautausmaiden työntekijöille. Heille kynttiläjätteen siivoaminen on iso urakka.

- Esimerkiksi joulunpyhien jälkeen sekajätettä Kellonummen hautausmaalta kertyy 20 kuutiota. Metallijätettä haudoilta kerätään talteen kolme kuutiota, Asko Leinonen kertoo.


Sekajätteen poiskuljettaminen ja hävittäminen on myös kallista. Joulun jätekustannukset hautaustoimelle ovat kolmen tuhannen euron luokkaa.
 

Jokaisella Espoon seurakuntien hautausmaalla on keräysastiat metallille, sekajätteelle ja biojätteelle. Esimerkiksi Kellonummella useita lajittelupisteitä on sijoitettu eri puolille hautausmaata.

Joulun jälkeen työntekijät keräävät palaneet yhteisiltä muistelupaikoilta ja sankarihaudoilta, jos säätila sen sallii. Yksittäisiltä haudoilta kynttiläjäte kerätään vasta kevätsiivouksen yhteydessä.

Hautausmaiden työntekijöitä helpottaa erityisesti juhlapyhien päätyttyä, jos omaiset käyvät haudoilla itse siivoamassa ja lajittelemassa haudoille viemänsä muovikuoristen kynttilöiden jäänteet.
 

- Hautojen kunnossapito kuuluu omaisille. Kristillisen joulunvieton loppuessa loppiaiseen, niin se olisi hyvä hetki siivota läheisensä hauta kuntoon, Asko Leinonen vinkkaa.


Teksti: Eija Harju

Kuva: Adobe Stock

21.12.2022 13.11