Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräys 2023 nostaa esiin nuorten väkivallan meillä ja maailmalla 

Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn. Tuotosta 40 prosenttia jää Suomessa nuorten hyväksi tehtävään työhön Aseman Lapset ry:n ja Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien kautta. Maailman katastrofialueiden ihmisten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Keräys alkaa sunnuntaina 5.2.2023.   

YV-Yhteisvastuu_750.jpg

Kuva: Yhteisvastuu 2023, Aseman lapset.

Väkivalta ja konfliktit synkistävät nuorten elämää yhä enemmän. Vuonna 2021 kouluväkivaltaa koki Suomessa lähes 39 000 lasta ja nuorta viikoittain. Alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on lisääntynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävin kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa, peräti 134 prosenttia. Luvut ovat peräisin kouluterveyskyselystä sekä poliisin tilastoista.  

– Nuorten väkivallassa uhreja ovat kaikki: kiusattu ja kiusaaja, tekijä ja uhri, koulu ja koti, nuori ja vanhempi. Sekä tekijä että uhri tarvitsevat apua, vetoaa Yhteisvastuu-piispa Jukka Keskitalo.   

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan Aseman Lapset ry:lle koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-0 (kiusaaminen nolla) -toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. Toiminta on konkreettista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.   

Tiimipäällikkö Heikki Turkka Aseman Lapset ry:stä painottaa aikuisten vastuuta 

– Väkivaltaa ei tule hyväksyä, mutta taustoja pitää pyrkiä ymmärtämään. Avainasemassa konfliktien ratkaisuissa ja kiusaamisen vastaisessa työssä ovat yhteistyössä yli rajojen toimivat aikuiset. Nuoren arvostavalla kohtaamisella voidaan päästä kiinni teon juurisyihin ja vaikuttaa niihin. Aikuisen tuella on mahdollisuus oppia jatkossa toimimaan paremmin.  

Koulutusta ja tukea kriisialueiden uhreille
 

Kuva: Antti Yrjönen, KUA.

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.   

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Keniassa, jossa karjanhoidolle elintärkeät laidunmaat ovat ilmastokriisin syventämän kuivuuden myötä hupenemassa. Epätoivoinen taistelu laidunmaasta johtaa konflikteihin ja väkivaltaisuuksiin.   

– Katastrofien vaikutukset ulottuvat myös lapsiin ja nuoriin, kun heikentyvä turvallisuustilanne ja omaisuuden menettäminen saavat perheet vetämään lapsensa pois koulusta. Osa jatkaa kouluaan toisella alueella, köyhimpien perheiden lapset eivät ehkä palaa kouluun, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.  

Katastrofirahasto tukee yhteisvastuuvaroin lasten ja nuorten kouluun paluuta viidellä alueella Keniassa tavoitteenaan saada 41 500 haavoittuvassa asemassa olevaa lasta ja nuorta takaisin kouluun tarjoamalla esimerkiksi tukiopetusta ja psykososiaalista tukea. Hätäavun turvin tuetaan myös koulutarvikkeiden hankkimista, kouluruokailua sekä erityisesti tytöt huomioivien hygieniatilojen järjestämistä.  

Apua oman alueen nuorille myös Espoossa 

Yhteisvastuun keräystuotosta 20 prosenttia jää paikallisten nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön. Tarkemmat avustuskohteet Espoossa päätetään vuoden aikana. 

Espoon seurakuntien seurakuntakohtaiset MobilePay -numerot ja lahjoitustilien viitenumerot sekä suorat verkkolahjoituslinkit löydät seurakuntien Yhteisvastuusivulta.

 
Kiitos lahjoituksestasi!  

Yhteisvastuukeräys tv:ssä

  • Keräyksen avajaisjumalanpalvelus Karjasillan kirkosta Yle TV1:ssä 5.2. klo 10.
  • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa keräyskampanjan Yle TV1:ssä 5.2. kello 12.
  • Yhteisvastuun tv-dokumentit katsottavissa Yle TV1:ssä, YleAreenassa sekä Yhteisvastuun Youtube-kanavalla 5.2. alkaen.

#yhteisvastuukeräys2023


Keräyskausi: 1.1.2023 – 31.12.2023. Yhteisvastuu-kampanja käynnistyy joka vuosi helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2022/9229  


Lisää tietoa keräyksestä löydät:

www.yhteisvastuu.fi  
www.kirkonulkomaanapu.fi  
www.asemanlapset.fi  

Sun Feb 05 07:00:00 EET 2023