Uutislistaukseen

Köyhän kuolemasta keskustellaan Olarin kirkolla

Kuka järjestää hautajaiset, kun lähiomaisia ei ole? Miten hautajaiset järjestetään, jos varallisuutta on vähän tai sitä ei ole lainkaan? Asiantuntijoiden alustuksia ja yhteistä keskustelua köyhyydestä ja kuolemasta on luvassa keskiviikkona 10.5. klo 18 Olarin kirkon seurakuntasalissa Kahvipaussi kuoleman kanssa -keskustelusarjassa.

Piirroskuvassa istuu mustaviittainen kuolema pienen kahvipöydän ääressä. Vastapäätä on vapaa tuoli.

Kuva: Sonja Grönqvist.

Mistä sait ajatuksen tällaisen illan järjestämiseen, diakonissa Minna Martiskainen?

– Kotikäynneillä diakonissan työssäni ovat yksinäiset ikäihmiset olleet huolissaan siitä, kuka tulee järjestämään heidän hautajaisensa, jos lähiomaisia ei ole. Ja kun taloudellinen tilanne on heikko, eikä säästöjä ole, niin kuka maksaa hautajaiset. Onko mahdollista saada arkku ja hautapaikka?

Ihmiset joutuvat jättäytymään epätietoisuuteen siitä, miten kaikki asiat hoituvat aikanaan.

– Kuolema alkaa iän tai sairauksien puolesta tulemaan lähemmäksi. Kun ihminen käy läpi elettyä elämäänsä ja lähestyvää loppua, prosessiin kuuluu usein miettiä myös sen päätöstä. Olisi tärkeä saattaa tämäkin prosessi loppuun ja saada tietoisuus siitä, että hautaamisesta huolehditaan ja joku paikka löytyy tässäkin asiassa, Minna Martiskainen toteaa.

Illan aikana käydään läpi mitä apua ja tukea on saatavilla hautajaisjärjestelyihin ja keskustellaan aiheesta yhdessä muiden kanssa.

Asiantuntijoina ja alustajina illassa ovat Espoon seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Juha Ollila ja Olarin seurakunnan kappalainen Jarmo Jussila, keskustelun vetäjänä on Minna Martiskainen. Alustusten jälkeen keskustelu aiheesta jatkuu kahvipöydissä. Mukana on myös diakoni Ritva Aarnio Espoon seurakuntayhtymästä.

Espoon seurakuntien kahvilakeskustelujen Kahvipaussi kuoleman kanssa -sarja tarjoaa mahdollisuuden keskustella kuolemasta muuallakin kuin muistotilaisuuksissa. Illassa on aina keskustelun vetäjän tai vetäjien osuus jostakin kuolemaan liittyvästä teemasta ja sen jälkeen on yhteistä keskustelua.

Ajatuksena on tuoda keskustelu arkiseen kahvilapöytään. Kakun ja kahvin äärellä on lupa puhua kuolemaan liittyvistä asioista.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niihin voi osallistua hyvin matalalla kynnyksellä. Aiheet käsittelevät kuolemaa hyvin yleisellä tasolla, ja on hyvä huomioida, että kyseessä ei ole sururyhmä tai terapiaistunto.

Olarin kirkon osoite on Rälssitilankuja 1. Paikalle pääsee helposti metrolla, kirkko on lähellä Niittykummun metroasemaa. Kirkolla on maksutonta 2 h kiekollista parkkitilaa, lisäaikaa saa auton rekisterinumerolla kirkon aulan laitteesta ilmaiseksi 5 tuntia.

2.5.2023 10.16