Uutislistaukseen

Ympäristötilinpäätös 2022 valmistui Espoon seurakunnissa: Luonnon kuormittaminen vähenee konkreettisesti

Espoon seurakuntayhtymän kautta aikain ensimmäinen ympäristötilinpäätös on valmistunut. Seurakuntien tavoitteena on esimerkiksi irtautua fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuoteen 2030 mennessä ja parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta. Muutenkin luonnon kuormittamista seurakunnissa pienennetään monin tavoin.

Kuvassa on melojia vesillä. Taivas on sininen ja sää on aurinkoinen.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta retkeili Hilan vesillä keväällä 2022. Retken toteutuksesta vastasi Espoon seurakuntien oppilaitostyö. Kuva: Jyri Hakala.

- Öljylämmityksestä luopuminen on meillä aikataulussa. Kuluvana vuonna lisäämme esimerkiksi Hvittorpin kurssikeskuksen maalämpöjärjestelmän kapasiteettia. Velskolan kurssikeskuksessa siirrymme tänä vuonna niin ikään maalämpöön, yhtymän johtaja Risto Hämäläinen sanoo.

Jo nyt seurakuntayhtymän käyttämä sähkö on 100 % fossiilitonta. Kiinteistöjen jätteiden lajittelumahdollisuuksia kohennetaan kohde kerrallaan.
 

Vastuu luomakunnasta on tekoja 


Vastuu luomakunnasta on yksi seurakuntayhtymän strategian Kirkko Espoossa 2023–2030 kahdeksasta toiminnallisesta painopisteestä.  Haluamme tarjota mahdollisuuksia hengellisiin luontoelämyksiin ja toimintaan luonnossa. Tavoitteenamme on erityisesti vähentää kasvihuonepäästöjä ja luonnonvarojen käytön tarvetta.
- Esimerkiksi tulosteiden määrät ovat vähentyneet puoleen aikaisemmasta viime vuonna käyttöönotettujen turvatulostimien myötä, Risto Hämäläinen kertoo.  
 

Kaikissa hankinnoissa edellytetään hankintojen ympäristövaikutusten arviointia. Kasvisruoan määrää on lisätty huomattavasti aikaisempaan verrattuna kaikissa tarjoiluissa, myös rippikoululeireillä ja retkillä.
- Leirikeskuskävijät ovat antaneet kasvisruoista hyvää palautetta, kehityspäällikkö Kerttuli Boucht kertoo.  
 

Ympäristökasvatus näkyy seurakuntien työssä kaikilla työaloilla ja monissa tapahtumissa. Ilmastoahdistukseen ja luontohengellisyyden kaipuuseen on vastattu järjestämällä toimintaa näiden teemojen ympärille, esimerkiksi retriittejä ja pyhiinvaelluksia.  

Seurakuntayhtymän suurin hautausmaa, Kellonummen hautausmaa, sai vuonna 2022 ensimmäisenä suomalaisena hautausmaana arvostetun Green Flag Award -tunnustuksen. Tunnustuksen saaminen edellyttää monipuolista ja pitkäjännitteistä ympäristötyötä ja luonnon monimuotoisuuden edistämistä. 

Espoon seurakuntien ympäristötilinpäätös 2022Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Taustaa

Espoon seurakuntien ympäristötilinpäätös vuodelta 2022 perustuu yhteisen kirkkovaltuuston hyväksymään ympäristöpolitiikkaan ja yhteisen kirkkoneuvoston määrittelemään ympäristöohjelmaan vuosille 2021–2030. Laaja raportti sisältää sekä kuvailevaa että numeerista tietoa. Yhteinen kirkkoneuvosto merkitsi asiakirjan tiedokseen 5.6.2023.  

Seurakuntayhtymän ympäristöohjelma 2021–2030 pohjautuu SFS 14001-standardin vaatimuksiin. Työskentely ohjelman tavoitteiden edistämiseksi jatkuu. Kaikki seurakunnat ja yhteisen seurakuntatyön palveluyksikkö ovat valmistelleet ympäristösuunnitelmansa vuosille 2023–2025.  

13.6.2023 11.47