Uutislistaukseen

Töissä joulun tähden

Kirkkoherra Kalervo Salon johtamassa Leppävaaran seurakunnassa joulua valmistellaan ympäri vuoden.

Pauliina Hyry ja Kalervo Salo

Leppävaaran seurakunnan kanttori Pauliina Hyry ja kirkkoherra Kalervo Salo kutsuvat espoolaisia seurakunnan joulutapahtumiin.

Kirkkoherra Kalervo Salolla on noin kolmekymmenen vuoden kokemus Leppävaaran hengellisen elämän johtamista: ensin kappalaisena, sitten kirkkoherrana. Kysyimme Kalervolta, mitä Leppävaaran seurakunnan jouluun kuuluu.


Miten Leppävaara on muuttunut urasi aikana?

Kun aloitin työt Leppävaarassa, oli Maxi, parkkipaikka ja viljapelto, jossa hirvet hyppeli. Kolmessakymmenessä vuodessa Lepuski on muuttunut metropoliksi. Kauppakeskus Sello on Lounais-Suomen suurin ja Leppävaarasta on kasvanut yksi Suomen väestöltään monikulttuurisimpia ja nuorimpia kaupunginosia. Vielä 90-luvulla hengellisyys tarkoitti perinteeseen pohjaavia hartauksia kirkolla, Karakalliossa ja Perkkaan kappelilla. Nykyisin lapset ja lapsiperheet huomioidaan kaikessa työssä keskeisesti.


Miksi joulua on syytä juhlia?

Suomalaisille joulusta on muodostunut merkittävä juhla, koska se on keskellä pimeintä talvea. Meille syntyy jouluna Vapahtaja.
 

Miten Jeesuksen syntymä muutti historian kulkua?

Jeesus syntyi tavattoman väkivaltaiseen maailmaan. Ihmiset auttoivat lähinnä sukulaisiaan ja naapureitaan. Oikeusjärjestelmät eivät olleet kehittyneet. Aloitettiin paljon julmia, kylmiä sotia. Vallanpitäjien keinot pitää kansalaiset kurissa olivat väkivaltaisia. Hallitsijat kokivat usein itsekin väkivaltaisen lopun. Esimerkiksi ristiinnaulitseminen oli tyypillinen rangaistus. 

Jeesus toi väkivallan maailmaan sanoman rauhasta ja väkivallattomuudesta. Siitä, että ihmisen on osattava asettua toisen ihmisen asemaan ja osattava ottaa huomioon hänen tarpeensa. Jeesuksen sanomassa on paljon humanistista sanomaa: toisen ihmisen kunnioittamista ja välittämistä. Yksi osa joulua ovat lahjat. Luovumme omastamme ja annamme toisen hyväksi. Rakenna joulupuu -keräyksessä autetaan lähimmäistä, joka jää itselle tuntemattomaksi. 


Mitkä ovat joulun kohokohdat Leppävaaran seurakunnassa?

Rakenna Joulupuu -keräystä on toteutettu parikymmentä vuotta. Lahja kohdistuu niille, joilla ei ole mahdollisuutta laittaa lahjoja ja jouluruokia. Lahjoittamalla autat paikallisen lapsiperheen köyhyyttä. Myös piparijakeluperinne on ollut olemassa toistakymmentä vuotta. Ensimmäisen adventin tienoilla jaamme jonain arkiaamuna hyvää joulumieltä julkisilla paikoilla. Kauneimpien joululaulujen suosio on vakiintunut, samoin Jouluradion, joka on nuorimman ikäluokan suosituin radiokanava. Seurakunnan jäsenille jaettu Joulukalenteri saa myös hyvää palautetta. 


Onko seurakunnassa jouluna kiire?

Teemme työtä parhaasta mahdollisesta syystä. Diakoniatyöntekijällä asiakaskäynnit lisääntyvät joulukuussa, kun ihmiset tulevat keskustelemaan hädästään. Pappien ja kanttoreiden työssä joulu on kiireistä aikaa, koska turuilla ja toreilla lauletaan kauneimpia joululauluja. Monelle jouluaaton hartauksissa käynti on perinne. Myös lapsille ja nuorille on omat tilaisuutensa. Aattona järjestetään joulujuhla Velskolassa yksinäisille (ilm. 5.12.), ja Kellonummen hautausmaalla on tavattavissa klo 12 pidettävän hartauden jälkeen seurakunnan työntekijöitä (klo 13-16). 
 

LIsätiedot Espoon seurakuntien joulusta: Joulu - Kirkko Espoossa (espoonseurakunnat.fi)

Mon Dec 11 13:10:00 EET 2023