Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräys starttaa avausmessulla Espoon Olarista

Sunnuntaina 4.2. alkava Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille. Apua kohdennetaan heille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä.  Tuotosta ohjataan 40 prosenttia Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille ja HelsinkiMissiolle nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun kautta.   

Espoon piispa Kaisamari Hintikka on tänä vuonna Yhteisvastuu-piispana.

Espoon piispa Kaisamari Hintikka on tänä vuonna Yhteisvastuu-piispana. Kuva: Yhteisvastuukeräys, Kirkkopalvelut.

Yhteisvastuukeräyksen avausmessu televisioidaan Olarin kirkosta Espoosta

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka saarnaa keräyksen avaussunnuntaina 4.2. messussa Olarin kirkossa klo 10. Messu televisioidaan ja lähetetään suorana lähetyksenä Ylen kanavalla 1. Messussa on liturgina Olarin kirkkoherra Antti Malinen. Musiikista vastaavat Candomino johtajanaan Esko Kallio, CandoMini johtajanaan Anna Sandström ja CaMinus johtajanaan Liisalotta Lepistö sekä Maarit Kyllönen, viulu ja Sari Rautio, urut. Messu on katsottavissa Yle Areenassa Linkki avautuu uudessa välilehdessämyös jälkikäteen.

Mitkä koet suurimmiksi haasteiksi nuorten elämässä juuri nyt, Espoon piispa Kaisamari Hintikka?

– Aiempaa useammat nuoret ovat ahdistuneita ja uupuneita: maailman suuret muutokset - ilmastokriisi ja sodan läheisyys tekevät tästä päivästä ja tulevaisuudesta pelottavan. Samalla moni nuori ei ole vielä toipunut pandemia-ajasta. He ovat joutuneet käymään koulua tai opiskelemaan ilman turvallisten aikuisten ja kavereiden tukea. Kokemukset syövät itsetuntoa ja tekevät sosiaalisista tilanteista kuormittavia, Hintikka toteaa.

– Globaalissa etelässä monet nuoret jäävät vaille koulutusta, vaikka intoa ja kiinnostusta koulunkäyntiin olisikin. Koulutuksen puute lisää haavoittuvassa asemassa olemista ja syö mahdollisuuksia työmarkkinoilla, joilla kilpailu on paljon kovempaa kuin meidän ikääntyvässä yhteiskunnassamme.

Mitä me voisimme tehdä yhdessä nuorten hyväksi juuri nyt?

– Nuorten hyvinvoinnin tukemisen ja syrjäytymisen ehkäisemisen pitää olla koko yhteiskunnan prioriteettien kärjessä - ei vain periaatteen, vaan myös käytännön toimien tasolla. Tähän tarvitaan eri toimijoiden - esimerkiksi kunnan, koulujen, järjestöjen ja seurakuntien - vahvaa yhteistyötä. Nuorten ja lasten lisäksi tukea tarvitsevat myös heidän perheensä, niin että oireiden lisäksi voidaan puuttua myös pahoinvoinnin juurisyihin ja ehkäistä syrjäytymistä. Nuoret tarvitsevat tukea nuorina, ei ainoastaan tulevaisuuden aikuisina, sanoo Espoon piispa Kaisamari Hintikka.

Yhteisvastuun keräystuotosta 20 prosenttia käytetään paikallisten nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.  

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan nuoria meillä ja maailmalla

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle, jonka valtakunnallinen School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä ympäri Suomen tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammatillista keskusteluapua.

Koulutusta ja tukea kriisialueiden nuorille 

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä.

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista.

Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin 

Espoon seurakunnissa järjestetään lukuisia tapahtumia, joissa kerätään varoja nuorten hyväksi. Kaikki tapahtumat löytyvät Espoon seurakuntien Yhteisvastuu-sivulta.

Lähikeräysten ohella voit antaa lahjasi Espoon seurakuntien Yhteisvastuukeräyksiin MobilePayllä tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle. Espoon seurakuntien tiedot löytyvät verkkosivuilta Lahjoitustavat - Kirkko Espoossa 

Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakunnan viitenumero. Kiitos lahjoituksestasi!

 

Lisätietoja keräyksestä

Yhteisvastuukeräyksen valtakunnalliset sivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä

HelsinkiMissioLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkon Ulkomaanapu

Yhteisvastuukeräys Espoon seurakunnissa

29.1.2024 07.00