Uutislistaukseen

Perkkaan kappelia ei rakenneta uudelleen


Vuonna 2022 tulipalossa tuhoutunutta Perkkaan kappelia ei rakenneta uudelleen. Espoon yhteinen kirkkoneuvosto päätti asiasta maanantai-iltana. Leppävaaran seurakuntaneuvosto oli esittänyt, että kappeli olisi rakennettu uudelleen.

Vaalea puukappeli puiden siimeksessä

Perkkaan kappeli. Kuva Esko Jämsä

Keskeisin syy sille, että Perkkaan kappelia ei rakenneta uudelleen on Espoon seurakuntien tarve vähentää kiinteistöjään lähivuosina. Kun kiinteistöistä pyritään luopumaan, ei ole tarkoituksenmukaista käynnistää uudisrakentamista. 

Lisäksi perusteluissa todetaan, että Leppävaaran seurakunnan toimitilaverkko alueella on hyvä. Kirkon lisäksi seurakunnalla on käytössään kolme kappelia ja erillinen tila lasten ja nuorten toiminnalle. Yhteinen kirkkoneuvosto kuitenkin toivoo, että jos kappelin tontille tulevaisuudessa rakennetaan, samalla selvitetään seurakuntien mahdollisuutta saada rakennuksesta toimitila.

Päätöksen pohjaksi oli tehty selvitys uudelleenrakentamisesta. Selvityksessä tutkittiin vaihtoehtoa, jossa uusi kappeli olisi toteutettu vanhaa kappelirakennusta vastaavana hirsirakennuksena.  Alustava kustannusarvio hankkeelle oli 3,7–5,0 miljoonaa euroa. 

Perkkaan kappeli on ollut tärkeä alueelle ja myös kulttuurihistoriallisesti

Perkkaan kappeli on ollut espoolaisille ja leppävaaralaisille monin tavoin tärkeä rakennus. Se syntyi vuonna 1929 täysin talkoovoimin. Kappelia olivat rakentamassa ja tukemassa monet suomen- ja ruotsinkieliset leppävaaralaiset suvut. Rakennus toimi myös Leppävaaran seurakunnan kirkkona.

Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo kertoo, että Perkkaan kappeli oli hyvin suosittu paikka järjestää kastejuhlia ja vihkimisiä sekä muuta seurakuntatoimintaa. 

- Palon jälkeen monet seurakuntalaiset muistelivat idyllistä rakennusta kaiholla. Kappeliin liittyi paljon muistoja ja tunteita. Itsellänikin on rakennukseen tunneside: omista lapsistani kaksi on siellä kastettu. Kappelin tuhopoltto loukkasi monen kristityn pyhiksi kokemia tuntoja. 

Leppävaaran seurakunnan seurakuntaneuvosto esitti, että kappeli olisi rakennettu uudelleen. 

-  Seurakunnan toiminnan näkökulmasta kappelin uudelleen rakentaminen olisi ollut perusteltua. Silti nykyisessä tilanteessa, jossa toimitiloista joudutaan osittain luopumaan, päätös jättää uusi kappeli rakentamatta on hyvin ymmärrettävää, kirkkoherra Kalervo Salo sanoo. 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä kappeli tuhoutui tulipalossa kiirastorstaina 14. huhtikuuta 2022. Palon keskeltä saatiin pelastettua kastemalja, ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiilejä. Myös kappelin vanha kirkonkello saatiin pelastettua.
Poliisi tutki paloa tuhotyönä, mutta tekijää ei saatu kiinni. 

13.2.2024 13.55