Uutislistaukseen

Kirkollisveroprosentti pysyy Espoossa ennallaan vuonna 2025

Espoon seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti keskiviikon 18.9. kokouksessaan, että Espoon seurakuntien kirkollisveroprosentin suuruus vuodelle 2025 on yksi (1,00) prosentti. Seurakuntayhtymän taloutta on hoidettu hyvin, vaikka käyttötalousmenoissa on nousevien hintojen ja palkkojen muodossa haasteita.

Ilmakuva Tapiolan alueelta.

Ilmakuva Tapiolan alueelta. Kuva: Espoon seurakuntien kuva-arkisto.

Kirkkolain 6 luvun 2 §:n mukaan yhteinen kirkkovaltuusto vahvistaa tuloveroprosentin. Samassa lain kohdassa todetaan, että se määrä, mikä kirkkovaltuuston vuosittain hyväksymän talousarvion mukaan muiden tulojen lisäksi tarvitaan menojen suorittamiseen, kootaan varainhoitovuoden kirkollisverona. Tuloveroprosentti vahvistetaan lähimpään 0,05 prosenttiyksikköön.

Inflaatio ja sitä seuranneet palkankorotukset ovat nostaneet Espoon seurakuntayhtymän käyttötalousmenoja kuluvana talousarviovuonna. Käyttötalousmenoista henkilöstökulut muodostavat lähes 60 %. Vuoden 2024 aikana voimaan tulevat palkankorotukset nostavat vuoden 2025 käyttötalousmenoja noin 5 % vuositasolla verrattuna vuoden 2024 talousarvioon. Vaikutus vuonna 2024 on pienempi, koska osa korotuksista toteutuu vasta vuoden 2024 syyskuussa. Arvonlisävero nousee 1,5 % -yksikköä, ja se omalta osaltaan nostaa loppuvuodesta vuoden 2024 käyttötalousmenoja ja vuonna 2025 sen vaikutus tuntuu koko talousarviovuoden ajan. Toisaalta palkkojen sekä eläkkeiden korotukset nostavat myös kirkollisverotuloja.

Kirkollisverokertymä oli heinäkuussa 2024 1,0 miljoonaa euroa suurempi kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Tämä on selvästi enemmän kuin on arvioitu. Jäsenmäärän negatiivinen kehitys ei ole vielä näkynyt verotuloissa.

Rahoituslaskelma osoittaa noin 7,7 miljoonan euron rahoitusylijäämää alkuvuonna. Rahoitusylijäämä tulee todennäköisesti olemaan pienempi vuoden lopussa, koska verotulo on yleensä ollut etupainotteinen ja investointimenot nousevat loppuvuotta kohti. Rahoitusylijäämää tarvitaan tulevaisuudessa joka tapauksessa niin kiinteistöjen vuosi- sekä peruskorjaushankkeiden rahoittamiseen kuin myös varautumiseen kustannustason sekä eläkemaksujen nousuun. Myös hautausmaihin joudutaan investoimaan mittavasti tämän vuosikymmenen aikana. 

20.9.2024 14.16