Uutislistaukseen

Pelikaveri tuo nuoret ja aikuiset yhteen verkossa

Pelikaverit ovat koulutettuja ja luotettavia aikuisia vapaaehtoisia. He tarjoavat nuorille turvallista peli- ja juttuseuraa. Yhteiset peliajat ovat nuorten huoltajien tiedossa.
Tuomas Rapp ja Toni Majola ovat Karatalolla sijaitsevassa pc-pelitilassa.

Nuorisonohjaaja Tuomas Rapp (vas.) ja erityisnuorisotyönohjaaja Toni Majola ovat ideoineet Pelikaveri-toimintaa.

Pelikaverit sitoutuvat pestiin vähintään puoleksi vuodeksi. Nuoren kanssa he pelaavat verkossa ennalta sovittuna aikoina. Yhdellä kerralla peliaika on tunnista kahteen.

- Pelikavereita on koulutettu tukihenkilöiksi yksinäisiä ja peliseuraa kaipaavia nuoria varten. Toiminta on verkossa tehtävää matalan kynnyksen nuorisotyötä, Karakallion nuorisotalolla työskentelevä nuorisonohjaaja Tuomas Rapp kertoo.

Verkossa pelatessa maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä. Pelikaverin kanssa pelaaminen ei vaadi tapaamista kasvokkain, joten kynnys pelaamisen aloittamiseen yhdessä on matala. Pelikaveri ja nuori voivat olla yhteydessä joko kirjoittelemalla ja video- ja ääniyhteydellä tietokoneen kautta.

Uudentyyppistä nuorisotyötä

Pelikaveri-toiminnan vapaaehtoishakua palvelun kehittäjät mainostivat ensimmäisen kerran noin puolitoista kuukautta sitten pelikasvattajien verkostossa. Tieto uudentyyppisestä toiminnasta lähti sieltä leviämään nopeasti. Jo nyt Pelikavereiksi on koulutettu seitsemän vapaaehtoista. Uusia Pelikavereita etsitään jatkuvalla haulla.

- Koulutettujen vapaaehtoisten keski-ikä on noin 30 vuotta. Joukossa on sekä miehiä että naisia. Vapaaehtoisia on pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Lappeenrannasta, Jyväskylästä ja Rovaniemeltä, Leppävaaran seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Toni Majola kertoo.

Pelikaverit raportoivat pelaamisestaan sekä toiminnan ohjaajille eli Admineille että nuoren vanhemmille.

Miten nuori löytää pelikaverin?

Ensimmäisessä vaiheessa etsitään peliseuraa kaipaavia nuoria olemassa olevien nuorisotyön verkostojen kautta. Hakemuksen Pelikaveria varten työntekijä ja nuori täyttävät yhdessä. Hakemuksessa kysytään nuoren peliharrastuksesta; mitä pelejä hän pelaa ja millä tasolla.

Kun hakemus on saapunut Admineille, niin he ovat yhteydessä nuoreen ja hänen huoltajiinsa. Tämän jälkeen alkaa sopivan Pelikaverin etsiminen. Tavoitteena on, että nuori ja vapaaehtoinen ovat pelaajina mahdollisimman samantasoisia.

- Tällä hetkellä vapaaehtoisistamme löytyy kaikkien suosituimpien pelien pelaajia, Tuomas Rapp sanoo.

Kun Pelikaveri löytyy, niin Admin ottaa yhteyttä nuoreen sekä hänen huoltajiinsa ja kertoo Pelikaverista. Pelikaveri ottaa yhteyttä nuoreen ja sopii yhteisestä peliajasta. Yhteiset peliajat Pelikaveri ilmoittaa myös huoltajille.

- Pelikavereille on tarjolla tukea ja työnohjausta. Ensimmäiset koulutetut Pelikaverit ovat huipputyyppejä. He ovat myös verkostoituneet keskenään, testailleet eri pelejä ja jakaneet omia pelikokemuksiaan. On ollut hienoa huomata, että ihmisillä on halu auttaa toisia, Toni Majola toteaa.

Idea syntyi Verken Somecampissa

Pelikaveri-toiminta sai vauhdikkaan lähdön viime toukokuussa. Silloin Tuomas Rapp, Toni Majola ja nuoriso-ohjaaja Jouni Silventoinen Lohjan kaupungilta ottivat osaa Verken eli digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskuksen järjestämään kehittämiskilpailuun. Sen ideana oli luoda mahdollisimman konkreettisia, valmiita ja uusia toteutuksia nuorisotyöhön. Pelikaveri-toiminnan kolmikko sai työstettyä pääpiirteissään valmiiksi Verken järjestämän Somecamp-koulutusviikonlopun aikana.

- Voitettiin sitten tuo kilpailu. Toukokuun jälkeen olemme työstäneet yhdessä toimintamallia verkossa. Tavoitteenamme oli käynnistää vapaaehtoisten haku heti syksyllä. Näin on myös tapahtunut, Tuomas Rapp kertoo.

Tuomas Rapp ja Toni Majola ovat tunteneet toisensa jo vuosien ajan. He ovat pitäneet yhdessä vuosien ajan erilaisia peliryhmiä.

- Pelikaveri-toiminnan tavoitteena on tukea nuoria terveessä peliharrastuksessa ja helpottaa samalla nuorten yksinäisyyttä, Tuomas Rapp kiteyttää.

Teksti ja kuva: Eija Harju

Lue lisää Pelikaveri-toiminnasta:Linkki avautuu uudessa välilehdessä

5.12.2018 10.51