Uutislistaukseen

kengat_eteisessa_pieni_S.jpg

Nuorteniltoja sateenkaarinuorille

9.5.2019 15.31

Espoonlahden ja Leppävaaran seurakunnat ovat aloittaneet omat nuorten illat sateenkaarinuorille. Toiminnalle on tarvetta, kun kaupungin sateenkaarevan nuorisotila Kirjavan toiminta päättyi.

Sateenkaarinuorten tapaamiset järjestetään nuorisotila Siivessä Leppävaarassa.

- Toukokuun illoissa suunnittelemme nuorten kanssa tulevaa toimintaa. Alustavasti on puhuttu, että syksyllä kokoonnutaan kuukausittain, nuorisodiakoni Hanne Malkki ja nuorisotyönohjaaja Maija Kumpulainen kertovat.

Nuorisotyöntekijöiden mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kaipaavat omaa tilaa ja toimintaa.

- Sateenkaarevissa nuortenilloissa voi kohdata vertaisia ja keskustella avoimemmin näistä aiheista kuin ehkä jossain muualla. Esimerkiksi huhtikuisella Haave-leirillämme nuorille on ollut tärkeää, että siellä on voinut olla täysin oma itsensä. Toivon että myös sateenkaarevissa nuortenilloissa toteutuisi sama, Maija Kumpulainen sanoo.

Haave-leirin suosio kertoo selvästi toiminnan tarpeellisuudesta. Osallistujia oli liki 40, mutta kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Leirille myös tultiin ympäri Suomea, koska vastaavaa toimintaa ei muilla toimijoilla ole.

- Palautteen perusteella leiri oli nuorille tosi tärkeä. Eräs nuori kirjoitti, ettei ole koskaan kokenut oloaan niin turvalliseksi kuin leirillä. Valitettavasti moni nuori kokee edelleen syrjintää ja joka toinen seksuaalivähemmistöihin kuuluva nuori on pelännyt kertoa siitä vanhemmilleen, Hanne Malkki kertoo.

Leiri järjestettiin yhteistyössä Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen (ent. Trans-tukipiste) kanssa. Mukana oli myös vertaisvapaaehtoisia, jotka ovat merkittäviä toimijoita leireillä.

Espoon seurakunnat haluaa vahvistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa ja yhdenvertaisuutta kaikessa omassa toiminnassaan. Jokaisessa seurakunnassa toimii muun muassa oma sateenkaaritoiminnan yhdyshenkilö, jonka tehtävänä on koordinoida toimintaa ja omalta osaltaan edistää yhdenvertaisuuden toteutumista.

Sateenkaari Siipi – sateenkaarevat nuorten illat
to 9.5 ja 16.5. klo 17–21 Nuorisotila Siipi, Alberganesplanadi 1, Espoo