Uutislistaukseen

Seimiasetelma Espoon tuomiokirkossa. Jouluinen seimiasetelma Espoon tuomiokirkon alttarin edessä. Kuva: Eija Harju

101 000 kävijää joulunajan tilaisuuksissa Espoossa

10.1.2020 15.16

Espoolaiset löysivät jälleen tiensä Espoon seurakuntien joulunajan tapahtumiin.

Espoolaiset löysivät jälleen tiensä Espoon seurakuntien joulunajan tapahtumiin. Suosituimpiin joulunajan hartauksiin ja jumalanpalveluksiin sekä adventtiajan musiikkitilaisuuksiin osallistui Espoossa yhteensä 101 000 ihmistä. Määrä on kasvanut tasaisesti vuosittain, viidessä vuodessa tilaisuuksiin on tullut noin 20 000 kävijää lisää. Etenkin musiikkitilaisuudet kasvattivat jälleen suosiotaan.

Vilkkain yksittäinen päivä oli jouluaatto, jolloin aattohartauksiin ja jouluyön messuihin osallistui 14 600 ihmistä. Aattohartauksia järjestettiin noin viisikymmentä.

Kaunis kirkko tai kappeli on hieno paikka ottaa joulua vastaan, mutta Espoonlahdessa hartauksista kolme järjestettiin paljaan taivaan alla. Perinne juontaa Espoonlahden kirkon remontin ajoilta ja asukkaiden toiveista.

Pastori Heikki Lehti oli tänä jouluna mukana Tyrskyvuoren hartaudessa.

- Olemme saaneet kiitosta siitä, että jouluhartaus tuodaan sinne, missä ihmiset ovat. Aika paljon palautetta on tullut myös tilaisuuksien koruttomuudesta ja mutkattomuudesta. Myös lemmikkien mukana olon mahdollisuus ilahduttaa ihmisiä, Lehti kertoo.

Lehden mukaan ulkoilmahartaudet on pyritty viemään sellaisiin paikkoihin, jossa ei seurakunnan omaa tilaa ole.

- Jatkamme perinnettä varmasti ensi vuonnakin, tervetuloa mukaan! Myös uusia paikkoja voi ehdottaa, Heikki Lehti sanoo.

Joulumusiikki kiinnostaa

Joulumusiikki kiinnosti espoolaisia, sillä yhteislaulutilaisuuksiin ja konsertteihin osallistui yli 36 000 henkeä. Konsertteja kirkoissa oli kaikkiaan 83. Seurakuntien joulukonsertit ovat pääsääntöisesti maksuttomia. Myös muut tahot järjestävät joulun alla runsaasti kirkkokonsertteja.

Kauneimmat joululaulut ovat kasvattaneet Espoossa suosiotaan tasaisesti. Nyt joululaulut soivat 86 eri tilaisuudessa ja lisäksi järjestettiin 11 Kauneimmat joululaulut -messua. Kauneimmat joululaulut järjestetään yhteistyössä Suomen Lähetysseuran kanssa ja tilaisuuksien kolehti meni tällä kertaa kehitysmaiden lasten auttamiseen.

Koulujen ja päiväkotien joulu- tai adventtikirkkojen suosio jatkuu ja niihin osallistui jälleen 37 000 lasta ja nuorta. Valtaosa tilaisuuksista järjestettiin kirkoissa tai kappeleissa.Seurakunnilla oli pääkaupunkiseudulla useita yhteisiä tempauksia joulun alla. Joulukalenteri toteutettiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Espoolaisille kalenteri oli tarjolla jo viidettä kertaa. Rakenna joulupuu -keräyksellä tuettiin vähävaraisten ja yksinäisten jouluviettoa. Lisäksi seurakunnat jakoivat jälleen adventin aluksi piparkakkuja ilahduttamaan aamu- ja iltapäiväruuhkissa kulkijoita.

Kävijätiedoissa on mukana edellä mainittujen lisäksi itsenäisyyspäivän, uuden vuoden sekä loppiaisen tilaisuudet. Tilastoissa ei ole mukana seurakuntien normaali viikkotoiminta.