Uutislistaukseen

Sateenkaaren väriset höyhensiivet nuoren selässä läheltä kuvattuna.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat mukana Helsinki Pridessa

7.9.2020 11.31 Pride-viikolla seurakunnat ja kristilliset toimijat järjestävät esimerkiksi vertaistukitapaamisia sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen, keskusteluita ja sateenkaarimessun. Kuva: Eija Harju.

Helsinki Pride järjestetään 7.–13.9.2020. Sen aikana seurakunnat ja kristilliset toimijat järjestävät esimerkiksi vertaistukitapaamisia sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen, keskustelutilaisuuksia ja sateenkaarimessun.

Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma. Evankelis-luterilainen kirkko on ollut Helsinki Pridella mukana jo usean vuoden ajan. Tänä vuonna Priden yhteisökumppaneita ovat Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymät, Vantaalta Vantaankosken seurakunta ja Vanda svenska församling sekä HerättäjäYhdistys. Seurakunnat ja järjestöt sekä vapaaehtoiset järjestävät Pride-viikon aikana runsaasti ohjelmaa niin kasvotusten kuin verkossa.

Mukana on mm. vertaistukitapaamisia, hartaushetkiä ja erilaisia luentoja. Englanniksi ohjelmaa tarjoaa verkossa toteutettava ilmainen englanninkielinen seminaari LGBTIQ+ People of Faith, jossa muslimit, kristityt ja juutalaiset sekä sateenkaariyhteisöt pohtivat hengellisyyttä ja teologiaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta.
Helsinki Pride -viikon kirkollinen ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä:

Koronatilanteesta johtuen perinteinen Pride-kulkue ja puistojuhla järjestetään nyt uudella tavalla. Pride-viikko huipentuu verkkokulkueeseen, ja Priden juhlinta jalkautuu lauantaina eri puolille Helsinkiä pienempiin kokoontumisiin. Helsinki Priden järjestäjät kannustavat tänä vuonna ihmisiä kulkemaan itse valitsemillaan reiteillä lauantaina klo 12 alkaen. Halukkaat voivat kokoontua piknikille valitsemaansa puistoon klo 13 lähtien.

Pride muistuttaa, että Pride-viikon tapahtumissa tulee noudattaa koronaturvallisuuteen liittyviä yleisiä ohjeita turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä tarvittaessa kasvomaskeista.

Välittävän vanhemman kirjeitä sateenkaari-ihmiselle
 

Tällä kertaa Pride-viikolla kirkko ei jaa viime vuoden tavoin välittäviä halauksia, vaan sen sijaan välittäviä kirjeitä. Tapahtuman organisoi Kirkkonummen suomalainen seurakunta. Kirjeitä kerätään sähköpostitse 8.9. saakka. Kirjettä toivovat voivat pyytää sitä lomakkeen kautta Helsinki Pride -viikolla 9.–10.9.2020. Kirjeet toimitetaan sähköpostitse niitä pyytäneille lauantaina 12.9., (suuren kysynnän sattuessa vielä tarvittaessa 13.-14.9.). Mikäli pyyntöjä tulee paljon, saatetaan sama kirje laittaa useammallekin henkilölle, jotta jokainen saa kirjeen.

Kaikki kirjeet luetaan ennakkoon, jotta ne ovat varmasti vastaanottajille turvallisia. Jokainen itsensä tavalla tai toisella vanhemmaksi määrittelevä on lämpimästi tervetullut kirjoittamaan. Kirjeet ovat puolin ja toisin anonyymejä. Kirjetempaus toteutetaan suomeksi tai ruotsiksi. Vaikka tempauksen mahdollistajana toimiikin ev.-lut. kirkko pääkaupunkiseudulla, kirjettä ei tarvitse kirjoittaa kristillisestä näkökulmasta.

Helsinki Pride koronan aikaan

Tänä vuonna Pride-viikkoa vietetään koronaviruspandemian vuoksi syyskuun toisella viikolla kesäkuun sijaan. Poikkeuksellisena aikana Pride toteutetaan hybridinä eli osittain kasvotusten ja osittain virtuaalisesti. Lähes kaikkeen viikon ohjelmaan on mahdollista osallistua verkon kautta etänä. Helsinki Pride -viikon ohjelmaan sisältyy keskustelutilaisuuksia, luentoja, vertaistapaamisia, esityksiä ja juhlia. Helsinki Pride Housena toimii Kansallismuseo, josta löytyy osa viikon ohjelmatarjonnasta sekä myös Pride Info & Shop. Nuorten oma monipuolista ohjelmaa tarjoava Nuorten Pride -viikko järjestetään yhdeksättä kertaa.

Helsinki Priden ohjelma kokonaisuudessaan: