Uutislistaukseen

Piirroskuvassa henkilö on ulkosalla talvivarusteissa, etulalla penkki, taka-alalla kerrostaloja ja metron k... Kuva: Espoon kaupunki.

Asunnottomien yö 17.10. kysyy, onko asunnoton syrjäytynyt vai syrjäytetty?

4.10.2021 10.47

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Ulkopuolella – syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Ulkopuolella-teema nostaa esiin yhteiskunnan rakenteissa olevia syitä asunnottomuuteen.

Asunnottomien yön kansalaisliike vaatii toimia asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjumiselle. Espoossa oli viime vuonna ARA:n tilaston mukaan kaikkiaan 523 asunnotonta henkilöä.

Monesti yhteiskunnasta syrjäyttäminen on syy asunnottomuuteen. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi, eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena, pienituloisimmat jäävät ulkopuolelle. Mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on löytää asunto.

– Keväällä 2020 pelättiin, että korona-aika tuottaa isoja ongelmia, mutta toistaiseksi on selvitty yllättävän hyvin. Iso huoli tällä hetkellä on asunnottomista nuorista sekä maahanmuuttajataustaisista asunnottomista, koska heidän osuutensa asunnottomien määrästä on kasvanut viime vuosina, Espoon kaupungin aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio Nieminen kertoo.

Espoossa tehdään monialaista yhteistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.
 

Asunnottomuus tilastoina Espoossa

Marraskuussa 2020 Espoossa oli ARA:n tilaston mukaan kaikkiaan 523 asunnotonta henkilöä, joista 429 yksin elävää. Heistä pitkäaikaisasunnottomia oli 145. Naisia oli 98, nuoria 93 ja maahanmuuttajataustaisia 158. Asunnottomia pariskuntia ja perheitä Espoossa oli 27 ruokakuntaa.

Hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä. Ympäristöministeriö käynnisti kolmivuotisen asunnottomuusohjelman suurimpien kaupunkiseutujen, palvelutuottajien ja järjestöjen kanssa. Espoossa on tehty asunnottomuuden puolittamisen suunnitelma vuosille 2020–2022.
 

Asunnottomien yötä vietetään Espoossa sekä kaupunkitapahtumissa että verkossa sivustolla espoonasunnottomienyö.fi, joka avataan maanantaina 11.10.
 

Chat-palvelusta tukea asumisen huoliin ja raha-asioihin

Sivustolla espoonasunnottomienyö.fi pääsee 11.–15.10. keskustelemaan Chat-palvelussa Espoon kaupungin asiantuntijoiden kanssa klo 13–15. Maanantaina, torstaina ja perjantaina voi keskustella asumiseen liittyvistä kysymyksistä; ja tiistaina ja keskiviikkona erityisesti raha-asioista. Sivustolta löytyy myös muun muassa blogeja ja valokuvanäyttely sekä tietoa matalan kynnyksen palveluista. Sivusto on avoinna 22.10. asti. 

Tänä vuonna on poikkeuksellisen paljon tapahtumia jo ennen 17.10.  
 

Asunnottomien yön koko viikon tapahtumat Espoossa
 

Asunnottomien yön etkot  

Päihteidenkäyttäjien sosiaali- ja terveysneuvontapiste Linkki järjestää tapahtumia Espoon keskuksessa maanantaista perjantaihin 11.–15.10. Os. Kannusillankatu 8.

  • Maanantaina 11.10. vaatteiden jakelua.  
  • Tiistaina 12.10. Sininauhasäätiön palveluohjaaja tavattavissa. 
  • Keskiviikkona 13.10. Tukikohta ry esittelee Etsivä löytää -hanketta. 
  • Torstaina 14.10. ruokatarjoilu.  
  • Perjantaina 15.10. tarjolla kahvia ja pullaa.  

Asunnottomien yön etkot perjantaina 15.10. 

Leppävaara: klo 16–20 Sellon kirjaston edustalla (sateen sattuessa sisällä kirjastossa). Yhteispelillä!-hankkeen työntekijät kertovat rahapelaajille ja heidän läheisilleen tarkoitetusta Tiltti-tukipisteestä. Jaossa on heijastimia ja villasukkia. Asunnonhaun neuvontaa, Kelan infopiste, makkaranpaistoa ja mehua sekä elävää musiikkia. 

Tuomarila: klo 12 ruokatarjoilu. Manna-Apu, Tuomarilantie 19.  

Tapahtumia Espoossa sunnuntaina 17.10. 

Espoonlahden tapahtuma järjestetään Soukan kappelilla Soukankujalla piha-alueella klo 18 alkaen. Ohjelmassa on ruuanjakelua, puheita, musiikkia, kirjastoauto, yhdessäoloa, tulishow ja lämpimien vaatteiden jakoa. Kaupungin asumisneuvoja on tapahtumassa paikan päällä. Messu klo 17. 

Matinkylän tapahtuma järjestetään Ison Omenan viereisellä toriaukiolla klo 17 alkaen. Ohjelmassa puheita, yhteislaulua, makkaranpaistoa, partiolaisten paistamia lettuja, mehua ja pullaa, kirjastoauto, lämpimien vaatteiden jakoa. Asunnottomien yö tulet syttyvät klo 19, iltahartaus klo 19.50. Espoon asuntojen asumisneuvojat mukana tapahtumassa.  

Espoon keskuksen tapahtuma järjestetään Pappilantien pihalla klo 17 alkaen. Ohjelmassa makkaranpaistoa ja soppajakelua, musiikkiesityksiä ja kirjastoauto. Asunnottomien yö tulet syttyvät klo 19.  Iltahartaus klo 19.30.

Ohjelmaan voi tulla muutoksia, myös koronatilanteen takia.

(ulkoinen linkkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Löydä lähimmät ruokajakelut ja yhteisruokailut, siirry sivulle Ruoka-apu.fi


Asunnottomien yö somessa 

Instagramissa: Asunnottomien Yö Espoo 

Facebookissa: Espoon Asunnottomien Yö

#AsunnottomienYöEspoo #AsunnottomienYö #SyrjäytynytVaiSyrjäytetty