Uutislistaukseen

Rebekka-niminen tyttö leikkii ihmisiä ja tavaroita täynnä olevassa avutuskeskuksessa. Rebekka leikkii avustuskeskuksessa Ukrainan ja Unkarin rajalla. Kuva Kirkon Ulkomaanapu

Katastrofiapua Ukrainaan ja afgaanipakolaisille Pakistaniin

8.3.2022 11.05

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto myönsi 30 000 euron katastrofiavustuksen Ukrainan sodan uhrien tukemiseen ja 15 000 euroa Pakistanin afgaanipakolaisten auttamiseen.

Apu Ukrainan sodan uhreille

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti maanantai-iltana 30 000 euron katastrofiavustuksesta Ukrainan sodan uhrien tukemiseen. Apu toimitetaan perille Kirkon Ulkomaanavun kautta. Järjestö jakaa alueella yhteistyökumppaninsa kautta hätäapuna tarvittavia perustarvikkeita. Käytännössä se on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita. Hätäavun toimittaminen on jo alkanut Länsi-Ukrainassa.
Tällä hetkellä arvioidaan, että Ukrainasta on paennut jo 1,7 miljoonaa ihmistä. Kotinsa talvea vasten jättäneillä on puutetta lämmikkeistä, suojista sekä ruuasta ja vedestä.
 
Kirkon Ulkomaanapu arvioi tilannetta ja ihmisten avun tarvetta jatkuvasti, jotta apu kohdentuu sitä eniten tarvitseville niin Ukrainassa kuin muualla Euroopassa.

Espoon seurakunnat järjesti viime viikolla myös lipaskeräyksen Ukrainan kriisin uhrien tukemiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta. Espoon kaikkien kuuden seurakunnan vapaaehtoiset ja työntekijät jalkautuivat ympäri Espoota perjantaina 4. maaliskuuta. Keräyksen tarkka kokonaistuotto selviää myöhemmin, mutta esimerkiksi Olarissa ja Tapiolassa kummassakin kerättiin yli 3500 euroa. 

Olarin seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola kertoo, että suhtautuminen keräykseen oli positiivista kaikin tavoin.

- Muutamassa päivässä saimme Olarissa rekrytoitua 54 kerääjää. Keräyspaikkojen sopiminen oli helppoa. Ja espoolaisten auttamisen halu oli kyllä suurta. Iso kiitos kaikille osapuolille, Markus Silvola sanoo. 

Apua myös afgaanipakolaisille Pakistaniin

Yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa myönnettiin myös 15 000 euron avustus afgaanipakolaisten tukemiseen Pakistanissa Suomen Lähetysseuran kautta
 
Talibanien noustua valtaan Afganistanissa maan ja lähialueiden humanitäärinen tilanne on huonontunut entisestään. YK:n pakolaisjärjestö arvioi, että Afganistanin naapurimaissa on yhteensä yli 2,2 miljoonaa rekisteröitynyttä afgaanipakolaista ja lisäksi useita miljoonia rekisteröitymättömiä. 
 
Tämän kertainen avustushanke kohdistuu maantieteellisesti Peshawaria ympäröiviin afgaanipakolaisleireihin. Alueella asuu yli 800 000 rekisteröitynyttä afgaanipakolaista. Suomen Lähetysseuran katastrofiavun toimittaa perille Suomen Lähetysseuran pitkäaikainen yhteistyökumppani Peshawarin hiippakunta, joka on yli 15 vuoden ajan toimittanut humanitääristä apua moneen katastrofiin, mm. maanjäristyksestä ja tulvista selvinneille.