Hyppää sisältöön

Palovammat

Palovamman ensiapu

Kosketusaika ja lämpölähteen laatu määräävät palovamman syvyyden eli asteen ja laajuuden. Palovammat jaetaan syvyyden mukaan kolmeen asteeseen. Kuuman veden aiheuttamat vammat ovat yleensä 1-2 astetta.

Palovamman välitön ensiapu on jäähdyttäminen. Pientä palovammaa jäähdytetään kylmällä vedellä noin puolituntia tai siihen asti kunnes kipu lakkaa. Jos vamma on suurempi, lapsi pannaan vaatteet päällä kylmään suihkuun. Jäähdytys rajoittaa vamman laajenemista ja vähentää kipua.

Jos palanut alue on yli 20 % ihon pinta-alasta, vammaa ei jäähdytetä, sillä tällöin jäähdytys voi johtaa alilämpöisyyteen.

Lääkärin hoitoa vaativat:

– kaikki kämmentä suuremmat 2. asteen vammat – kaikki 3. asteen vammat, – sähköpalovammat, – kasvojen tai käsien palovammat – kuumien palokaasujen hengittäminen.

Lievemmät palovammat voi hoitaa kotona. Vamma peitetään puhtaalla siteellä. Apteekista voi hankkia jatkohoitoa varten erityistä palovammojen hoitoon tarkoitettuja rasvasidoksia. Muita rasvoja ei tule käyttää. Sidettä pidetään palovamman päällä noin kolme vuorokautta. Jos vammasta tihkuu nestettä siteen läpi, imevää sidekerrosta lisätään. Side vaihdetaan varovasti 2-3 vuorokauden välein. Jos palovamma alkaa tulehtua, sitä tulisi näyttää lääkärille.

// ]]>