Koronapandemian vaikutukset Espoon seurakuntien toimintaan ja asiointiin seurakuntien palveluissa

Espoon seurakunnat pyrkivät kaikessa toiminnassaan ehkäisemään koronatartuntoja. Noudatamme rajoitusten suhteen viranomaisten ja piispojen ohjeita ja määräyksiä.

Impacts of the COVID-19 pandemic on the activities and services of Espoo Parishes

Seurakuntien toiminta ja tilaisuudet

30.4.2021 saakka

 • Jumalanpalveluksia voi rajoitusaikana seurata verkon kautta. Tarkemmat tiedot tapahtumakalenterista.
 • Seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden osallistua ehtoolliselle pienissä ryhmissä tai yksityisesti. Tästä tiedot löydät ehtoollisenvietto-ohjeesta.
 • Tilaisuudet ja kokoontumiset järjestetään verkon välityksellä. Kaikki verkon kautta toteutettavat tilaisuudet löydät Verkkokirkko Espoossa -sivulta.
 • Lasten päiväkerhot rinnastuvat kaupungin varhaiskasvatukseen ja ne jatkavat toimintaansa toistaiseksi. Muskareista toimivat ainoastaan ne ryhmät, joissa lapset käyvät yksin ilman vanhempiaan.
 • Vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneiden lasten vakiintunut kerhotoiminta jatkuu. Tässä seurataan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjausta. Ryhmiin osallistuu enintään 10 henkeä ryhmän vetäjät mukaanluettuna ja kaikista turvatoimista huolehtitaan tarkasti. 
   
 • Pääsiäisen rippikoululeirit on jouduttu perumaan ja siirtämään myöhemmin pidettäväksi. Oman seurakunnan rippikouluvastaavat antavat lisätietoja. Yhteystiedot www.espoonseurakunnat.fi/riparit.

Kasteet ja häät (-30.4.2021)

Pääkaupunkiseudun koronaohjeistuksessa kehotetaan välttämään kaikkia yksityistilaisuuksia, jotka eivät ole ihan välttämättömiä. Piispojen ohjeen mukaan kaste tai avioliitoon vihkiminen on kuitenkin mahdollista, jos tilaisuus järjestetään seurakunnan tiloissa ja siihen osallistuu enintään 6 henkeä toimittajien lisäksi. Kirkollisissa toimituksissa voivat kuitenkin pastoraalisista syistä olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun henkilömäärärajan. Asiasta päättää seurakunnan kirkkoherra (yhteystiedot). On hyvä myös harkita tilaisuuksien siirtämistä turvallisempaan aikaan. 

Hautaan siunaaminen ja hautaus (-30.4.2021)

Hautaan siunaamiset ja hautaamiset hoidetaan rajoitusten aikana, mutta siunaustilaisuuteen voivat osallistua vain aivan lähimmät ihmiset, suosituksen mukaan enintään 6 henkeä toimittajien lisäksi.

Espoon siunauskappelissa, Kellonummella ja Espoon tuomiokirkossa toimitetaan siunaamisia, joiden jälkeen arkku kannetaan hautaan. Näissä tapauksissa tilaisuuteen voi osallistua 10 henkeä. Luku sisältää arkunkantajat. Henkilömäärä ei sisällä seurakuntien työntekijöitä.

Tilaisuudet pyritään pitämään mahdollisimman pieninä. Kirkollisissa toimituksissa voivat kuitenkin pastoraalisista syistä olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin henkilömäärärajan muutamalla hengellä. Asiasta tulee sopia kirkkoherran kanssa:

 • Kellonummen kappelin ja Siunauskappelin osalta asiasta päättää yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kalervo Salo. 
 • Seurakuntien tilojen osalta asiasta päättää kunkin seurakunnan kirkkoherra.
 • Kirkkoherrojen yhteystiedot

Suosittelemme haudalla tapahtuvaa siunaamista. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi omaiset voivat harkita myös tilaisuuden striimaamista tai videoimista. On myös mahdollista järjestää isompi uurnanlaskutilaisuus kun tilanne helpottaa. Siunaustilaisuudet järjestetään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. 

Vainajien näyttötilaisuudet Espoon seurakuntien tiloissa on keskeytetty toistaiseksi.

Asiointi

Espoon seurakuntien aluekeskusrekisteri, palvelukeskus ja seurakuntien toimistot palvelevat toistaiseksi sähköisesti. Yhteystiedot löydät Info ja asiointi -osiosta.

Apua ja tukea

Voit keskustella papin tai diakonin kanssa, jos mieltäsi painaa jokin asia. Seurakuntien papin puhelinten numerot löydät Keskusteluapua-sivulta. Papin puhelin on avoinna joka päivä klo 9-21.

Oman seurakuntasi diakoniin saat yhteyden joko soittamalla suoraan tai jättämälle verkkosivujemme kautta yhteydenottopyynnön. Tiedot löydät Diakoniatyöntekijöiden ajanvaraus -sivulta.

Verkkosivujemme kautta voit keskustella myös TukiChatin kautta. TukiChatti on avoinna arkisin klo 15-18. Keskusteluruutu avautuu näilllä verkkosivuilla painamalla Avaa chat -painiketta näytön oikeassa laidassa ja puhelimessa painamalla puhekuplaa.

Tukea perhe-elämään: Perheiden helppiluurit

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin: 0400 22 11 80.

(Päivitetty 26.3.2021)

Koronaviruspandemian vaikutukset kirkollisten toimitusten järjestämiseen

päivitetty 26.3.2021

Kasteiden, häiden ja hautajaisten järjestämisessä noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

Kirkolliset toimitukset on pyrittävä järjestämään mahdollisimman pienellä joukolla.
Tavoitteena on, että läsnä on vain 6 henkilöä seurakunnan työntekijöiden lisäksi.

Kastetilaisuudet ja avioliittoon vihkiminen
on mahdollista seurakuntien tiloissa ja enimmäishenkilömääriä noudattaen. On kuitenkin hyvä harkita tilaisuuden siirtämistä turvallisempaan aikaan. 

Hautaan siunaamiset ja hautaamiset
hoidetaan rajoitusten aikana, mutta siunaustilaisuuteen voivat osallistua vain aivan lähimmät ihmiset, suosituksen mukaan enintään 6 henkeä toimittajien lisäksi.

Espoon siunauskappelissa, Kellonummella ja Espoon tuomiokirkossa toimitetaan siunaamisia, joiden jälkeen arkku kannetaan hautaan. Näissä tapauksissa tilaisuuteen voi osallistua 10 henkeä. Luku sisältää arkunkantajat. Henkilömäärä ei sisällä seurakuntien työntekijöitä.

Tilaisuudet pyritään pitämään mahdollisimman pieninä. Kirkollisissa toimituksissa voivat kuitenkin pastoraalisista syistä olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin henkilömäärärajan muutamalla hengellä. Asiasta tulee sopia kirkkoherran kanssa: Kellonummen kappelin ja Siunauskappelin osalta asiasta päättää yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kalervo Salo.  Seurakuntien tilojen osalta asiasta päättää kunkin seurakunnan kirkkoherra. Yhteystiedot.

Suosittelemme haudalla tapahtuvaa siunaamista. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi omaiset voivat harkita myös tilaisuuden striimaamista tai videoimista. On myös mahdollista järjestää isompi uurnanlaskutilaisuus kun tilanne helpottaa. Siunaustilaisuudet järjestetään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. 

Vainajien näyttötilaisuudet Espoon seurakuntien tiloissa on keskeytetty toistaiseksi.

Kaikissa tilaisuuksissa on syytä käyttää kasvomaskia, noudattaa tarkasti turvavälejä ja muita hygieniaohjeita. 

Mikäli haluat videoida tilaisuuden omaisia varten, olemme koonneet ohjeet siitä Tilaisuuden videointi poikkeusaikoina -artikkeliin.

 

Kuvasarja, jossa kehotetaan käyttämään maskia sekä huolehtimaan käsihygieniasta ja riittävästä etäisyydestä.