Koronapandemian vaikutukset Espoon seurakuntien toimintaan ja asiointiin seurakuntien palveluissa 

(päivitetty 4.6.2021)

Espoon seurakunnat pyrkivät kaikessa toiminnassaan ehkäisemään koronatartuntoja. Noudatamme rajoitusten suhteen viranomaisten ja piispojen ohjeita ja määräyksiä.

Impacts of the COVID-19 pandemic on the activities and services of Espoo Parishes

Messut ja kirkolliset toimitukset - rajoitukset väljenevät

Espoon ja Porvoon hiippakuntien 24.5. ja 1.6. antamien ohjeiden mukaisesti mukaisesti Espoon kirkkojen jumalanpalvelukset avataan jälleen seurakuntalaisille. Myös hautaan siunaamisten, avioliittoon vihkimisten ja kasteiden toimittaminen kirkoissa on mahdollista suuremmalle vierasmäärälle.

Kirkkosalien enimmäishenkilömäärät. Piispojen ohjeen mukaan kirkkosali voidaan jakaa erillisiin, 10 hengen sektoreihin.  Seurakunnan tulee huolehtia, että eri sektoreissa olevat ihmiset eivät kohtaa kirkkotilaan tullessa, sieltä poistuttaessa tai ehtoolliselle osallistuessa. Samoin alueen koon pitää olla sellainen, että ihmiset voivat pitää kahden metrin turvaväliä myös sektorialueen sisällä. Tilojen enimmäishenkilömäärät määritellään tämän mukaisesti. Tilojen enimmäishenkilömäärät löydät täältä. Ulkotiloissa messussa tai toimituksissa voi olla useampia 50 hengen sektoreita. 
 

Messut ja jumalanpalvelukset (1.6.-)

 • Kaikissa Espoon seurakunnissa voi osallistua messuun kirkkotilan enimmäishenkilömääriä noudattaen. Tarkemmat tiedot löydät tapahtumakalenterista

Kasteet ja häät (1.6.-)

Kasteita ja vihmisiä voidaan jatkossa järjestää kirkko- ja kappelisaleissa tilan enimmäishenkilömäärän mukaisesti ja kaikkia turvallisuusohjeita noudattaen. Käytämme maskeja, pidämme turvavälit, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta ja saavumme paikalle vain terveenä.

Kastekahvit ja kotikasteet 

 • ovat luonteeltaan yksityistilaisuuksia ja niitä koskevat yksityistilaisuuksia koskevat rajoitukset ja suositukset.
 • Tämän vuoksi tarjoamme seurakuntien tiloja enintään 10 hengen tilaisuuksiin. Jos tarvetta on suuremmalle määrälle esimerkiksi perheen koon vuoksi, asiasta voi olla yhteydessä seurakunnan kirkkoherraan. 
 • Kotikasteiden enimmäisosallistujamäärä sisätiloissa voi olla enintään 10 papin lisäksi. Ulkotiloissa tapahtuvissa kasteissa voi olla paikalla 50 henkeä tai enemmänkin max 50 hengen erillisissä sektoreissa.

Hautaan siunaaminen ja hautaus (1.6.-)

Hautaan siunaamisia voidaan jatkossa järjestää kirkko- ja kappelisaleissa tilan enimmäishenkilömäärän mukaisesti ja kaikkia turvallisuusohjeita noudattaen. Käytämme maskeja, pidämme turvavälit, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta ja saavumme paikalle vain terveenä.

Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia ja niitä koskevat yksityistilaisuuksia koskevat rajoitukset ja suositukset. Tämän vuoksi tarjoamme seurakuntien tiloja enintään 10 hengen tilaisuuksiin. Jos tarvetta on suuremmalle määrälle esimerkiksi perheen koon vuoksi, asiasta voi olla yhteydessä seurakunnan kirkkoherraan. 

Uurnan laskuun ja ulkotiloissa tapahtuva hautaan siunaamiseen voi osallistua suurempi väkimäärä, jos saattoväki jaetaan 50 hengen erillisiin sektoreihin ja sektorien sisällä pystytään pitämään 2 metrin turvavälit samassa taloudessa asuvien ryhmien välillä.

Vainajien näyttötilaisuudet Espoon seurakuntien tiloissa on keskeytetty toistaiseksi.

 

Muu seurakuntien toiminta

 • Kesän musiikkitilaisuuksista osa suoratoistetaan verkon kautta. Ennen paikan päälle tuloa tarkista tilanne aina tapahtumakalenterista.
   
 • Tilaisuudet ja kokoontumiset järjestetään pääasiassa ulkotiloissa tai verkon välityksellä.
 • Kaikki verkon kautta toteutettavat tilaisuudet löydät Verkkokirkko Espoossa -sivulta.
 • Lasten kesäkerhotoiminta ja kesäleirit toteutetaan voimassa olevia rajoituksia noudattaen.
 • Rippikoululeirit toteutaan voimassa olevia rajoituksia noudattaen. Oman seurakunnan rippikouluvastaavat antavat lisätietoja. Yhteystiedot www.espoonseurakunnat.fi/riparit.

Asiointi

Espoon seurakuntien aluekeskusrekisteri, palvelukeskus ja seurakuntien toimistot palvelevat toistaiseksi sähköisesti. Yhteystiedot löydät Info ja asiointi -osiosta.

Apua ja tukea

Voit keskustella papin tai diakonin kanssa, jos mieltäsi painaa jokin asia. Seurakuntien papin puhelinten numerot löydät Keskusteluapua-sivulta. Papin puhelin on avoinna joka päivä klo 9-21.

Oman seurakuntasi diakoniin saat yhteyden joko soittamalla suoraan tai jättämälle verkkosivujemme kautta yhteydenottopyynnön. Tiedot löydät Diakoniatyöntekijöiden ajanvaraus -sivulta.

Verkkosivujemme kautta voit keskustella myös TukiChatin kautta. TukiChatti on avoinna arkisin klo 15-18. Keskusteluruutu avautuu näilllä verkkosivuilla painamalla Avaa chat -painiketta näytön oikeassa laidassa ja puhelimessa painamalla puhekuplaa.

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin: 0400 22 11 80.

Koronaviruspandemian vaikutukset kirkollisten toimitusten järjestämiseen

Päivitetty 4.6.2021

Kasteiden, häiden ja hautajaisten järjestämisessä noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Piispojen 24.5. ja 1.6. antamien ohjeiden mukaan kirkkosalit voidaan jakaa 1.6. alkaen 10 hengen sektoreihin, mikä mahdollistaa isomman osallistujamäärän osaan seurakuntien tiloja. Ulkona tilaisuudessa voi enemmän väkeä jaettuna 50 hengen sektoreihin. Tarkemmat tiedot asiasta koronaohje-sivulla.

Kasteita, vihkimisiä ja hautaansiunaamisia voidaan 1.6.2021 alkaen järjestää kirkko- ja kappelisaleissa tilan enimmäishenkilömäärän mukaisesti ja kaikkia turvallisuusohjeita noudattaen. Käytämme maskeja, pidämme turvavälit, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta ja saavumme paikalle vain terveenä.

Kastekahvit ja kotikasteet ovat luonteeltaan yksityistilaisuuksia ja niitä koskevat yksityistilaisuuksia koskevat rajoitukset ja suositukset.
Tämän vuoksi tarjoamme seurakuntien tiloja enintään 10 hengen tilaisuuksiin. Jos tarvetta on hieman suuremmalle määrälle esimerkiksi perheen koon vuoksi, asiasta voi olla yhteydessä seurakunnan kirkkoherraan. 
Kotikasteiden enimmäisosallistujamäärä sisätiloissa voi olla enintään 10 papin lisäksi. Ulkotiloissa tapahtuvissa kasteissa enimmäishenkilömäärä on 50 henkeä yhdessä sektorissa, mikä riittänee valtaosiin kastetilaisuuksia.

Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia ja niitä koskevat yksityistilaisuuksia koskevat rajoitukset ja suositukset. Tämän vuoksi tarjoamme seurakuntien tiloja enintään 10 hengen tilaisuuksiin. Jos tarvetta on hieman suuremmalle määrälle esimerkiksi perheen koon vuoksi, asiasta voi olla yhteydessä seurakunnan kirkkoherraan. 

Uurnan laskuun ja ulkotiloissa tapahtuva hautaan siunaamiseen voi osallistua 50 henkeä yhdessä sektorissa. 

Vainajien näyttötilaisuudet Espoon seurakuntien tiloissa on keskeytetty toistaiseksi.

Mikäli haluat videoida tilaisuuden omaisia varten, olemme koonneet ohjeet siitä Tilaisuuden videointi poikkeusaikoina -artikkeliin.

 

Kuvasarja, jossa kehotetaan käyttämään maskia sekä huolehtimaan käsihygieniasta ja riittävästä etäisyydestä.