Koronapandemian vaikutukset Espoon seurakuntien toimintaan ja asiointiin seurakuntien palveluissa

Espoon seurakunnat pyrkivät kaikessa toiminnassaan ehkäisemään koronatartuntoja. Noudatamme rajoitusten suhteen viranomaisten ja piispojen ohjeita ja määräyksiä.

Impacts of the COVID-19 pandemic on the activities and services of Espoo Parishes

Seurakuntien toiminta ja tilaisuudet

31.1.2021 saakka

  • Jumalanpalveluksia voi rajoitusaikana seurata verkon kautta. Tarkemmat tiedot tapahtumakalenterista.
  • Tilaisuudet ja kokoontumiset järjestetään verkon välityksellä. Kaikki verkon kautta toteutettavat tilaisuudet löydät Verkkokirkko Espoossa -sivulta.
  • Lasten päiväkerhot sekä lasten muskariryhmät rinnastuvat kaupungin varhaiskasvatukseen ja ne jatkavat toimintaansa toistaiseksi.

Kasteet ja häät 

Pääkaupunkiseudun koronaohjeistuksessa kehotetaan välttämään kaikkia yksityistilaisuuksia, jotka eivät ole ihan välttämättömiä. Piispojen ohjeen mukaan kaste tai avioliitoon vihkiminen on kuitenkin mahdollista, jos tilaisuus järjestetään seurakunnan tiloissa ja siihen osallistuu enintään 10 henkeä mukaan lukien seurakunnan työntekijät. On hyvä myös harkita tilaisuuksien siirtämistä turvallisempaan aikaan.

Hautaan siunaaminen ja hautaus

Hautaan siunaamiset ja hautaamiset hoidetaan rajoitusten aikana, mutta siunaustilaisuuteen voivat osallistua vain aivan lähimmät ihmiset, suosituksen mukaan enintään 10 henkeä. Siunaustilaisuuden osallistujille voidaan järjestää muistotilaisuus seurakuntien tiloissa.

Suosittelemme haudalla tapahtuvaa siunaamista. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi omaiset voivat harkita myös tilaisuuden striimaamista tai videoimista. On myös mahdollista järjestää isompi uurnanlaskutilaisuus kun tilanne helpottaa. Siunaustilaisuudet järjestetään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. 

Asiointi

Espoon seurakuntien aluekeskusrekisteri, palvelukeskus ja seurakuntien toimistot palvelevat sähköisesti. Yhteystiedot löydät Info ja asiointi -osiosta.

Apua ja tukea

Voit keskustella papin tai diakonin kanssa, jos mieltäsi painaa jokin asia. Seurakuntien papin puhelinten numerot löydät Keskusteluapua-sivulta. Papin puhelin on avoinna joka päivä klo 9-21.

Oman seurakuntasi diakoniin saat yhteyden joko soittamalla suoraan tai jättämälle verkkosivujemme kautta yhteydenottopyynnön. Tiedot löydät Diakoniatyöntekijöiden ajanvaraus -sivulta.

Verkkosivujemme kautta voit keskustella myös TukiChatin kautta. TukiChatti on avoinna arkisin klo 15-18. Keskusteluruutu avautuu näilllä verkkosivuilla painamalla Avaa chat -painiketta näytön oikeassa laidassa ja puhelimessa painamalla puhekuplaa.

Tukea perhe-elämään: Perheiden helppiluurit

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin: 0400 22 11 80.

(12.1.2021)

Koronaviruspandemian vaikutukset kirkollisten toimitusten järjestämiseen

Kasteiden, häiden ja hautajaisten järjestämisessä noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

30.11.2020-31.1.2021 toimituksiin voi osallistua enintään 10 henkeä mukaanlukien seurakuntien työntekijät

Kastetilaisuudet ja avioliittoon vihkiminen on mahdollista seurakuntien tiloissa ja enimmäishenkilömääriä noudattaen. On kuitenkin hyvä harkita tilaisuuden siirtämistä turvallisempaan aikaan. 

Hautaan siunaaminen ja hautaus hoidetaan rajoitusten aikana, mutta siunaustilaisuuteen voivat osallistua vain lähimmät omaiset. Suositusten mukaan osallistujia tulisi olla enintään 10 henkeä seurakunnan työntekijät mukaanlukien. 

Suosittelemme haudalla tapahtuvaa siunaamista. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi omaiset voivat harkita myös tilaisuuden striimaamista tai videoimista. On myös mahdollista järjestää isompi uurnanlaskutilaisuus kun tilanne helpottaa. Siunaustilaisuudet järjestetään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta.

Kaikissa tilaisuuksissa on syytä käyttää kasvomaskia, noudattaa tarkasti turvavälejä ja muita hygieniaohjeita. 

Mikäli haluat videoida tilaisuuden omaisia varten, olemme koonneet ohjeet siitä Tilaisuuden videointi poikkeusaikoina -artikkeliin.

Kuvasarja, jossa kehotetaan käyttämään maskia sekä huolehtimaan käsihygieniasta ja riittävästä etäisyydestä.