Faith is Fun! 

11.4.2024, Johanna Hirsto

Kuvassa Johanna Hirsti ja Otsikko Faith is Fun

Miksi nuoret tulevat rippikouluun ja mitä se nuorille antaa? Voiko riparille tulla pitämään hauskaa?

Tätä kirjoittaessani mielessä pyörii edelleen Vantaan kouluampumisen tapahtumat ja koko kamaluuden käsittely lasten ja nuorten kanssa.

Monet kasvattajat kouluissa ja muualla tekevät erittäin vaativaa työtä. Aikuisen on tärkeää pysyä rauhallisena ja luoda luottamusta ja uskoa tulevaan, vaikka varmasti jokaista järkyttää lapsen tekemä murha. Lapsuuden ja nuoruuden pitäisi saada olla huoletonta ja vapaata elämän opettelua.  Meidän aikuisten tulisi mahdollistaa se, ettei liian pienenä tarvitse yksin kantaa murheita ja ongelmia ja päätyä ratkaisemaan niitä väkivallalla.

Rippikoulukysely on yksi Suomen suurimmista nuorisotutkimusdatoista. Se vahvistaa samaa tietoa kuin nuorisobarometri ja kouluterveyskysely: Nuorten, erityisesti tyttöjen pahoinvointi on lisääntynyt. Rippikoulu voi onneksi toimia nuoren hyvinvointia vahvistavana kokemuksena ja (Kiitos Herralle sekä hyville työntekijöille ja osaaville isosille!) monelle ripari onkin positiivinen ja hauska elämys. 

Välillä kuulee kritisoitavan sitä, että nuoret tulevat riparille vain pitämään hauskaa, eivätkä ollenkaan kuulemaan Jeesuksesta ja kristinuskon ytimestä. Mutta nämä eivät sulje toisiaan pois. Hauskuus on mahdollista vain, jos kokee olonsa turvalliseksi. Psyykkiseen, fyysiseen, hengelliseen, seksuaaliseen ja sosiaaliseen turvallisuuteen rippikouluissa on onneksi panostettu ja niiden tärkeys ymmärretään.

Turvattomassa maailmassa nuoren kokemus siitä, että saan olla turvassa näiden ihmisten kanssa on todella tärkeä. Samalla vahvistuu kokemus myös turvallisesta ja rakastavasta Jumalasta, jonka puoleen voi kaikenlaisten asioiden ja tilanteiden keskellä.

Kansainvälinen rippikoulututkimus kertoo, että hauskuus lisääntyi rippikouluissa vuodesta 2013 vuoteen 2022 yli kymmenen prosenttia. Muutos uskoon liittyvissä kysymyksissä oli samansuuntainen.

Hauskuus riparilla vahvistaa nuoren ripariajan ja kristillisen uskon merkityksellisyyttä sekä vahvistaa myös linkkiä nuoren jokapäiväisen elämän ja uskon välillä. Eli on erittäin jees, että riparilla on hauskaa. Keveyttä, huumoria ja yhteistä ilonpitoa on minusta tarpeen vahvistaa ja arvostaa entisestään. It is ok to have fun! Murheita ja raskaita asioita on nuorten elämässä muutenkin riittämiin. 
 

Blogi