Usein kysyttyä riparista

(Klikkaamalla saat vastauksen. Ks. teemat myös vasemmalta ripari-info -otsikon alta)

Miten ilmoittaudun rippikouluun?
Mitä rippikouluvaihtoehtoja on?
Miten pääsee kaverin kanssa samaan ripariryhmään?
Milloin käydä rippikoulu?
Jos en kuulu kirkkoon, voinko silti käydä rippikoulun?
Vaikuttaako ilmoittautumisjärjestys siihen, mihin rippikouluryhmään pääsee?
Milloin saa tietää, mihin rippikouluryhmään pääsee?
Voiko osallistua rippikouluun, jos on oppimisvaikeuksia tai käy koulua erityisryhmässä?
Kuinka kauan rippikoulu kestää?
Mitä rippikoulu sisältää?
Mitä rippikoulu maksaa?
 

Miten ilmoittaudun rippikouluun?
Vuoden 2020 rippikouluihin kutsutaan erityisesti vuonna 2005 syntyneitä nuoria. Ilmoittautumisaika vuoden 2020 rippikouluihin on 7.–31.10.2019. Tieto omasta ripariryhmästä lähetetään postitse joulukuun alussa. Käytännön tietoa rippikouluihin liittyen löytyy vasemmalta "Ripari-infosta". Mera info om skriban på svenska hittar du på Esbo svenska församlings sidor.

Espoon 2020 rippikouluihin on vielä vapaita paikkoja. Ole yhteydessä suoraan omaan kotiseurakuntaasi!


Rippikoulut Espoon seurakunnissa

Espoonlahden seurakunta
Leppävaaran seurakunta
Olarin seurakunta
Tapiolan seurakunta
Tuomiokirkkoseurakunta
Esbo svenska forsamling


Rippikoulu käydään ensisijaisesti omassa kotiseurakunnassa. Jos et tiedä omaa kotiseurakuntaasi, sen voi etsiä karttapalvelusta tai ottamalla yhteyttä seurakuntien palvelukeskukseen. Jos et ole vielä seurakunnan jäsen, voit osallistua rippikouluun siinä seurakunnassa, jonka alueella asut. Alue selviää osoitetiedon perusteella samasta karttapalvelusta.

Jos aiot rippikouluun muualle kuin Espooseen tai käyt jonkun järjestön tai harrasteriparin, löydät lisätietoja vasemman palkin kohdasta "muita rippikouluja."

Miten päästä kaverin kanssa samaan ryhmään?
Kaverikimpassa on mahdollista ilmoittautua. Ryhmän ensimmäinen ilmoittautuu ilman kaverikoodia, mutta tekee leirivalinnat. Ilmoittautumisen vahvistusviestissä ilmoitetaan kaverinkimpan-koodi, joka tulee kimpan kavereille antaa. Kaverit klikkaavat omassa ilmoittautumisessa ilmoittaudu kaverikoodilla”-ruutua, jonka väri muuttuu lilaksi ja lisäksi avautuu tyhjä ruutu, johon tulee kirjoittaa kaverilta saatu kaverikoodi. Klikkaa ”Jatka lomakkeelle”-painiketta.

Milloin rippikouluun?
Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna kun täytät 15 vuotta.
Rippikouluun voit osallistua vaikka ei kuuluisi kirkkoon. Konfirmaatioon osallistuminen edellyttää seurakunnan jäseneksi liittymistä ja kastetta.
 
Jos en kuulu kirkkoon, voinko silti käydä rippikoulun?
Rippikouluun voit osallistua, vaikka et olisi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen.  Jäseneksi voit liittyä ja tulla kastetuksi myös rippikoulun aikana. Rippikoulun kuluessa voit siis miettiä, haluaako liittyä kirkkoon ja tulla konfirmoiduksi.

Vaikuttaako ilmoittautumisjärjestys siihen, mihin rippikouluryhmään pääsee?
Ei vaikuta. 
 
Milloin saa tietää, mihin rippikouluryhmään pääsee?
Seurakunnasta tulee kirje kotiin joulukuun alkupuolella.

Voiko osallistua rippikouluun, jos on oppimivaikeuksia tai käy koulua erityisryhmässä?
Kyllä voi. Lisää tietoa saat klikkaamalla tästä.
 
Kuinka kauan rippikoulu kestää?
Rippikoulu kestää yleensä puoli vuotta ja se sisältää erilaisia kokoontumisia oman ripariryhmän kanssa. Tärkeä osa rippikoulua on viikon mittainen leiri leirikeskuksessa. Kaupunkirippikouluissa ei ole leiriä, vaan kokoontumisia seurakunnan tiloissa päivittäin kymmenen päivän ajan. Rippikoulussa opiskellaan, leikitään, rukoillaan, keskustellaan, syödään, lauletaan, nauretaan, jutellaan, luetaan sekä opiskellaan elämää, Raamattua ja Jumalaa.

Rippikoulu mahdollistaa osallistumisen konfirmaatioon. Konfirmaatio on juhlava jumalanpalvelus, jossa nuoret tunnustavat uskon yhdessä. Kastettu kirkon jäsen voidaan konfirmoida. Rippikoulu tarjoaa mahdollisuuden myös sitoutua kirkon jäsenyyteen ja elämään kristittynä.

Konfirmaatiopäivänä vietetään yleensä rippijuhlaa, jonne voidaan kutsua perheen läheisiä ja erityisesti kummit. Usein rippikoululainen saa lahjoja, joista monelle nuorelle merkittävä on ristinmuotoinen kaulakoru.
 
Mitä rippikoulu sisältää?
Rippikoulu antaa mahdollisuuden tutustua seurakunnan toimintaan, tietoa kristinuskosta sekä mahdollisuuden pohtia, miten kristillisyys näkyy arkielämässä ja suomalaisessa yhteiskunnassa.

Rippikouluja järjestävät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Suurin osa suomalaisista käy rippikoulun 15-vuotiaana. Rippikouluun saavat tulla kaikki, vaikkei kuuluisi mihinkään kirkkoon tai olisi kastettu. Rippikoulun käyminen ei myöskään velvoita liittymään kirkkoon tai edellytä ennakkotietoja. Olennaista on kiinnostus sitoutua rippikoulun käymiseen. Rippikoulun käymisestä saa todistuksen, vaikka ei osallistuisikaan konfirmaatioon. Rippikoulussa myös rukoillaan yhdessä eli vietetään erilaisia hartaushetkiä ja jumalanpalveluselämää.  
 
Mitä rippikoulu maksaa?
Rippikoulujen hinnat vaihtelevat rippikoulutyypin mukaan. Vuonna 2020 leirimuotoinen rippikoulu maksaa 180 €, harrasterippikoulu (laskettelu, vaellus) 250 € ja kaupunkiripari 70 €. Täsmällisimmät hinnat löytyvät oman seurakunnan rippikoulutietojen yhteydestä.
Lisätietoja saa myös omasta seurakunnasta. Rippikoulumaksu kattaa rippikouluopetuksen, oppimateriaalit, vakuutuksen, kuljetukset sekä täysihoidon leirikeskuksessa. Maksuvapautusta tai -alennusta voi anoa taloudellisin perustein. Vapautusta voidaan myöntää enintään 180 euroa. Lisätietoja ja lomakkeen tulostus onnistuu klikkaamalla tästä.

YouTube-video