Nainen lukemassa rannalla kamera vierellään

Luontoa sohvalle ja junaan

Tälle sivustolle olemme koonneet luettavaa luonnosta, pyhiinvaelluksista ja luontohengellisyydestä. Kaikki kirjat on löydettävissä pääkaupunkiseudun kirjastoista.

Pauliina Kainulainen: Metsämaja, Luontomietiskelyä maan kielellä

Elämme kiihtyvän muutoksen aikaa. Ilmasto lämpiää, lajit katoavat, energiakriisi lisää epävarmuutta. Kaiken keskellä moni kaipaa elämäänsä uutta näkyä. Metsämaja johdattaa ikiaikaisten elementtien – maan, veden, tulen ja ilman – äärelle.

Teos kehottaa lukijaa rakentamaan oman metsämajan, olemisen kodan, konkreettisesti tai mielessä. Kirja tarjoaa malleja henkisiin ja hengellisiin harjoituksiin, jotka palvelevat yksittäisen ihmisen sisäistä etsintää mutta myös yhteisön rakentumista. Rituaalien kieli on ihmiskunnan varhaisin tapa lähestyä elämän syvimpiä mysteerejä. Yksinkertaiset luonnossa toteutettavat riitit mahdollistavat elämänmuotomme muutoksen, auttavat meitä kytkeytymään maahan uudelleen

Pauliina Kainulainen on Kontiolahdella asuva ekoteologi.

Lainaa MetsämajaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Pauliina Kainulainen: Metsän teologia 

Metsän teologia selittää suomalaisen luontosuhteen historiaa ja nykytilaa aatehistorioiden kautta. Kainulainen on kiinnostunut vanhan kansan maailmankatsomuksellisesta kokonaiskuvasta ja merkityksestä suomalaiselle hengellisyydelle.

Kainulainen kertoo, että kristinuskon käsitysten ja vanhan suomalaisen maailmankatsomuksen törmäyksessä suomalaisperäinen ajattelu vahingoittui. Vanhaa maailmankatsomukseen liittyvää pyhyyttä ja hengellisyyttä ei kunnioitettu ja jotain arvokasta menetettiin. Kainulainen toteaa, että vanhan perinteen hylkääminen kristinuskon tieltä oli turhaa. Erilaisten kulttuurien traditioita ymmärtävällä kristinuskon tulkinnalla on mahdollista alkaa parantaa sitä haavaa, joka on syntynyt tässä prosessissa.

Kainulainen painottaa, että metsän teologia kannattaa kristillistä oppia, hengellisyyttä ja etiikkaa, jotka ovat keskenään yhteydessä ja tasapainossa. Jokainen näistä tulee ymmärrettäväksi yhteydessä toiseen ja toistensa valossa. Näin ne antavat toisilleen merkityksen ja voiman.

Pauliina Kainulainen on Kontiolahdella asuva ekoteologi.

Lainaa Metsän teologiaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Liisa Seppänen: Sadetta ja siunauksia, pyhiinvaellus Walesissa

Liisa Seppänen palaa kelttiläisille poluille, tällä kertaa keväiseen Walesiin. Reitti polveilee Cardiffista Holywelliin. Tuulen pieksämällä rannikolla ja hiljaisissa laaksoissa kuuluu yhä kaikuja pyhästä Davidista kumppaneineen. Hulvattomat legendat, pyhät paikat ja vieraanvaraiset walesilaiset valloittavat vaeltajan. Kansallisylpeys koskettaa, vaikka kymrin kieli jää hepreaksi.

Seppäsen kerronta on intensiivistä, hauskaa ja syvällistä yhtaikaa. Kohdatut ihmiset - keskiajan pyhimykset ja satunnaiset vastaantulijat - jättävät jäljen ja avaavat "pienten tekojen teologiaa". Kun ulkoinen matka etenee askel askeleelta, syvenee myös tietoisuus sisäisestä matkasta, elämän pyhiinvaelluksesta.

Lainaa Sadetta ja siunauksiaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Liisa Seppänen: Kelttiläisillä poluilla, kohtaamisia pyhimysten kanssa. 

Brittein saarilla eläneet kelttiläiset heimot omaksuivat kristinuskon jo varhain, 300-luvulla. Kelttiläistä kristillisyyttä on Suomessa esitelty lähinnä rukouskirjojen kautta. Kelttien elämänkäsitys on maanläheinen. Jumalan läsnäolo nähdään arjen yksinkertaisissa ilmiöissä sekä luonnon kauneudessa ja voimassa.

Irlannin Pyhä Patrick (n. 390–461) lienee kelttiläisistä pyhimyksistä tunnetuin. Liisa Seppänen liikkuu teoksessaan Britanniassa ja Irlannissa sielunystäviensä – kelttiläisten pyhimysten – jalanjäljissä. Matkakokemustensa rinnalla kirjailija kuljettaa aina myös toista kertomusta: kelttiläisen pyhimyksen tarinaa, joka tavalla tai toisella puhuttelee häntä. Lukija saa tutustua yhteensä kahdeksaan pyhimykseen, jotka ovat eläneet 300–700-luvuilla.

Teos on viehättävän omakohtainen ja raikas matkakirja, joka samalla tukee lukijansa hengellistä elämää.

Lainaa Kelttiläisillä poluillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Ilari Aalto, Annastiina Papinaho, Larissa Riihihuhta, Usva Torkki: Valo askeleillani – Pyhiinvaelluksella Suomessa

Valo askeleillani on moniääninen matkakertomus kotimaan poluilta: juurista, eksymisistä, oivalluksista ja muutoksesta. Se tarjoaa esimerkkejä vanhoista ja uusista kotimaisista pyhiinvaellusreiteistä kutsuen lukijaa yhteiselle matkalle.

Kirjassa tekstiä rytmittää valokuvakuvitus, joka heijastelee pyhiinvaelluksen sanatonta kokemusta. Teos vie lukijan löytöretkelle omaan itseen, sisäiseen maisemaan ja maailmaan. Kirja oli vuoden kristillinen kirja 2022 ehdokas.

Lainaa Valo askeleillaniLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Tuomo Salovuori: Luonnon lahjoja

Tuomo Salovuori tarjoaa Luonnon lahjoja - teoksessaan kiehtovia näkökulmia luonnon hoitavaan voimaan. Ei tarvitse olla viherpeukalo tai eränkävijä, vaan oleellista on löytää itselleen sopiva tapa olla luonnossa. 

Luonnossa oleminen tuntuu hyvältä ja tekee hyvää. Luonnon stressitasoa ja fyysistä toimintakykyä parantava vaikutus tunnetaan hyvin, mutta tämän lisäksi luonto tarjoaa meille monia muitakin lahjoja. Tutkimustieto yhdistyy teoksessa käytännön vinkkeihin ja kekseliäisiin tapoihin löytää kiireisen arjen keskellä hyvinvointia luonnosta.

Lainaa Luonnon lahjojaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Adela Pajunen, Marko Leppänen: Suomalainen metsäkylpy

Tiedämme jo, että metsä parantaa. Tässä kirjassa Adela Pajunen ja Marko Leppänen kertovat, miksi ja miten. Suomalainen metsäkylpy sijoittuu Sipoonkorven luontoon, mutta lukija voi tekstistä nauttiessaan syventyä myös muihin maisemiin sijoittuviin metsämuistoihinsa tai henkiseen metsätilaansa, joka voi olla missä tahansa.

Teos kuvaa 2000-luvun metsäläisyyttä, jossa korostuu metsästä saatava hyvinvointi ja innoitus sekä metsäinen luontoyhteys. Kirjassa kuvaillaan myös luonnon yhteys- ja suhdeverkostoja ja niiden kaikenkattavaa merkitystä: Stressaavatko kuusetkin? Mitä metsäpalo merkitsee? Suomalainen metsäkylpy syventää tekijöiden aiemman teoksen Terveysmetsä opetuksia. Se vie opetukset käytäntöön ja kannustaa lukijaa entistä konkreettisemmin olemaan yltä päältä metsässä.

Lainaa Suomalainen metsäkylpyLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Kotinurkilta kallioille: Espoon luontokohteet –kirja

Kotinurkilta kallioille -kirja esittelee Espoon arvokkaita ja suojeltuja luontokohteita sanoin, kuvin ja kartoin. Kirjassa on lähes 300 erillistä luontokohdetta. Kaupungissa on rikas luonto, on lehtoja, vanhoja metsiä, lintuvesiä, meren saaria ja Nuuksion kansallispuisto. Kirja esittelee luonnonsuojelualueita, luonnonmuistomerkkejä, geologisia kohteita, virtavesiä koskineen ja vanhoja perinnemaisemia. Oppaan avulla voi kiertää läheiset arvokohteet tai suunnitella retken kauemmas Espoon metsiin.

Upeat valokuvat ja havainnolliset kartat opastavat tutustumismatkalle espoolaisten korttelikallioille, pitkospuille ja saaristoon. Luontoympäristön tullessa tutuksi katselemme sitä tarkemmin silmin ja ymmärrämme, miksi siitä kannattaa pitää huolta.

Kirjan mobiiliversiossa kohde-esittelyt kuvineen ja karttoineen saa ladattua matkapuhelimeen. Mobiiliversiot löytyvät osoitteista espoo.fi ja citynomadi.com.

Lainaa Kotinurkilta kallioilleLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Satu-Maria Ruotsalainen, Luontoleikkikirja

Kaikki, mitä tarvitaan luontoleikkiin, löytyy luonnosta! Vain tämä pieni kirja taskuun ja ympäristö avautuu uudella tavalla kaikenikäisille luontoliikkujille, -taiteilijoille ja -tutkijoille. Lapsen on helppo havainnoida kirjan leikkivinkkejä selkeiden kuvien avulla, joita lyhyet ohjeistukset täydentävät.

Satu-Maria Ruotsalainen on liikunnan- ja mindfulness-ohjaaja, joka toimii lasten liikunnan kouluttajana ja koulutusmateriaalien suunnittelijana.

Lainaa LuontoleikkikirjaLinkki avautuu uudessa välilehdessä