Konfirmaatio

 

Kenet voidaan konfirmoida?

Konfirmoitavien tulee olla kastettuja evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä, jotka ovat saaneet opetusta rippikoulussa. Rippikouluaikana kastettu nuori voi osallistua yhteiseen konfirmaatioon rippikouluryhmänsä kanssa. 

Jos nuori ei voi jostain syystä osallistua oman rippikouluryhmänsä konfirmaatioon, on mahdollista tulla konfirmoiduksi jonkun toisen ryhmän kanssa. Kysy tästä tarkemmin rippikoulun ohjaajilta.

 

Klikkaamalla saat lisätietoa rippikoulusta ja aikuisrippikoulusta. Aikuisen kastetoimitus sisältää myös konfirmaation.

Konfirmaation käytännön järjestelyt

Konfirmaatio toimitetaan yleensä kirkossa tai kappelissa rippikoulun päätteeksi. Konfirmaatio voi olla joko seurakunnan pääjumalanpalveluksen yhteydessä sunnuntaina, tai sitten erillisenä omana tilaisuutenaan. Konfirmaatiossa kirkkosali on yleensä varsin täynnä, joten sukulaisten ja ystävien kannattaa tulla kirkkoon ajoissa. Konfirmaatio kestää yleensä noin puolitoista tuntia.

Konfirmaatiossa rippikoululaisten päällä on valkoinen alba.

Kummit

Useissa seurakunnissa kummi voi osallistua kummilapsensa siunaamiseen. Kummit olivat läsnä lapsen kastehetkellä. Myös konfirmaatiossa kummi voi osallistua siunaamiseen.

Juhla kodissa

Konfirmaatiotilaisuuden jälkeen on usein tapana viettää kotona tai muualla rippijuhlaa sukulaisten ja ystävien kanssa. Juhlavieraita kutsuttaessa kannattaa muistaa erityisesti kummit.

Kotona järjestettävässä juhlassa on hyvä kuunnella nuoren toivomuksia niin tarjoilun kuin ohjelmankin suhteen. Useimmissa seurakunnissa on käytäntönä, että rippikoulun ohjaajat ja isoset voi halutessaan kutsua käväisemään juhlassa tuomaan laulutervehdyksen. Usein isosia on paljon, joten heille ei tarvitse varata tarjoilua. Selkeyden vuoksi on hyvä toimittaa ohjaajille kirjallinen kutsu, jossa käy ilmi juhlapaikan osoite, moneltako kutsu on ja ketkä ovat kutsuttuja. Toki nuori ja hänen perheensä voi kutsua halutessaan vaikka vain oman isosen tai yhden ohjaajista juhlaan.

Voit lukea lisää konfirmaation taustasta ja rippijuhlien järjestämisestä kirkon sivuilta mm. näistä linkeistä

https://evl.fi/perhejuhlat/rippijuhlat/konfirmaatio-tapahtuu-jumalanpalveluksessa

https://evl.fi/perhejuhlat/rippijuhlat/rippijuhlien-jarjestaminen

Konfirmaatioharjoituksessa nuoret kulkevat auringossa kirkon ovelle.